A CNN kommentárja szerint, az utcai erőszakot leszámítva, van valami pezsdítő, felvillanyozó abban, ahogyan a magyar közvélemény reagált Gyurcsány Ferenc kormányfő vallomására, hogy kormánya nem mondott igazat.

Terjedelmes elemzést közölt Gyurcsány Ferenc elhíresült beszéde - amelyben beismerte, hogy kormánya hazudott - kapcsán a CNN internetes oldala. Nemzetközi példákat idézve boncolgatja a magyarországi reakciót és a politikusi hazugságokat. Az amerikai hírtelevízió londoni szerkesztőségének kommentátora szerint a közfelháborodás azt jelzi: a magyar választók mostanáig valószínűleg elhitték, hogy Gyurcsány kormánya igazat mondott, amit "sokan minősíthetnének naiv feltételezésnek"

Talán cinikus a megállapítás, de tény: világszerte is alig van állami vezető, aki joggal állíthatná magáról, hogy sohasem esett folt a becsületén - írja Barry Neild hírmagyarázó, hozzátéve, hogy "ez a tény talán csak most kezd derengeni a fiatal magyar demokrácia polgárainak".

Fejtegetése szerint a politikusokról általában azt feltételezik az emberek, hogy nem szavahihetők. Jól mutatja ezt az a szállóigévé vált mondás: "Honnan lehet tudni, hogy egy politikus hazudik? Onnan, hogy mozog a szája". A kommentátor volt amerikai elnökök példáit sorolta fel tételének alátámasztására. Utalt Bill Clinton hírhedtté vált állítására, amely szerint sohasem volt nemi kapcsolata Monica Lewinskyvel, az idősebb George Bush 1988-as ígéretére, hogy nem vet ki új adókat, és a kevéssel később végrehajtott adóemelésekre, illetve arra, hogy Richard Nixon akkor bizonygatta a leghevesebben tisztességét, amikor kormánya "térdig járt" a Watergate-botrány tisztességtelen fondorlataiban.

A hírmagyarázó idézi kommentárjában más szakértők értékelését is. A CNN európai politikai ügyekkel foglalkozó szerkesztője, Robin Oakley azt mondta, a becsapottság érzése bizonyos értelemben talán mégis helyénvaló a magyar közvéleményben, elvégre "nem minden politikus hazudik". Oakley is elismerte azonban, hogy aki nem, az talán azért nem, mert "famulusaival végezteti el a piszkos munkát". Oakley szerint ugyanakkor "a hazugság beismerése sohasem segít egy politikusnak", s "nem sok jót ígér Gyurcsány karrierjét illetően sem".

Glen Newey, a brit Keele Egyetem politológia professzora azt mondta a CNN-nek, hogy "a politikusok nagy hazugságai a működő demokrácia barométerei", mert azt jelzik, hogy egy igényes, követelményeket támasztó sajtó és közvélemény sarokba tudja időnként szorítani a politikusokat. Ha a média harciasan elszámoltatja a politikusokat, olyan helyzetbe szorulhatnak, amelyben kénytelenek valótlant mondani - idézte a CNN hírmagyarázója a brit professzor véleményét.

A CNN kommentátora szerint az a tény, hogy Magyarországon könnyen lepleződnek le a valótlanságok, voltaképpen jó bizonyítványt állít ki egy olyan országról, amely csak 1990-ben tartotta első (szabad) választásait. "Noha a kiszivárogtatások nemkívánatosak, és nem éppen mintapéldái a demokráciának, mégis azt jelzik, hogy működnek a demokratikus értékek" - vélekedett.

[origo]/MTI