Egyre biztosabb Románia és Bulgária EU-tagsága

2006.09.22. 19:09

Uniós tag lehet jövőre Románia és Bulgária - legalábbis ezt állítják azok a név nélkül nyilatkozó brüsszeli diplomaták, akik beleolvashattak az EU-bizottság vonatkozó tervezetébe. A bizottság jövő kedden fogadja el állásfoglalását a két ország csatlakozásáról

Az EU-bizottság jóváhagyja, hogy Románia és Bulgária a jövő év elején csatlakozzon az Európai Unióhoz - ez szivárogtatták ki pénteken név nélkül nyilatkozó brüsszeli diplomaták, akik áttanulmányozhatták a testület e témával foglalkozó tervezetét. Az EU-bizottság hivatalosan jövő kedden fogadja majd el a román és bolgár csatlakozásra vonatkozó állásfoglalását, s e dátum közeledtével Brüsszelben (valamint Bukarestben és Szófiában) megszaporodtak a spekulációk, vajon él-e a testület a két ország csatlakozási szerződésében lefektetett lehetőséggel, s elhalasztja-e egy évvel a 2007. január 1-jére tervezett belépést.

A pénteki kiszivárogtatás szerint azonban az a döntés azt a változatot tartalmazza majd, amelynek szakértők eleve jóval nagyobb esélyt adtak: Románia és Bulgária a jövő év elején az EU tagjává válhat. Az EU azonban a belépés után is számos területen fokozottan ellenőrzi majd a két ország teljesítményét, és ha úgy látja, hogy rosszul haladnak a dolgok, akkor különböző védzáradékokat léptet életbe. Ezek a szigorúan ellenőrzött témák például az élelmiszerbiztonság, az EU-támogatások kifizetése és igazságügyi kérdések. A román és bolgár csatlakozási felkészülés ügyében a legtöbb bírálat az utóbbi kérdéskörre vonatkozott: Brüsszel például több ízben is kifogásolta a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hiányosságait.

Számos szakértő szerint ugyanakkor az a tény, hogy a román és bolgár csatlakozás időpontjáról szóló hivatalos döntéssel az EU-bizottság egészen mostanáig kivárt, azt mutatja, hogy az Európai Unió nem nagy lelkesedéssel várja a belépőket. Ennek oka részben a nyugati közvéleménynél megfigyelhető tendencia, az EU újabb bővítéseinek elutasítása, részben a romániai és a bolgár korrupció mértéke, de fontos szerepet játszik az is, hogy a két új tag gazdaságilag nagyon le van maradva az EU-átlagtól: teljesítményük csak egyharmada ennek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK