Huszonkét halott az iraki erőszak vasárnapi mérlege

2006.09.24. 19:11

Legalább 22 ember vesztette életét, és csaknem kétszer annyi további személy sérült meg vasárnap iraki erőszakcselekményekben.

Két amerikai katona esett el a Bagdadtól nyugatra elterülő el-Anbár tartományban - jelentette be az amerikai hadsereg, nem közölve részleteket. Két aknagránát csapódott be az egészségügyi minisztérium épületébe az iraki főváros északi részén. Három civil megsérült az ismeretlenek által végrehajtott támadásban. Út szélén elhelyezett pokolgép robbant a fővárosnak ugyanebben a körzetében egy járőröző rendőrosztag közelében. Négy rendőr életét vesztette, további négy megsebesült a robbanás következtében.

Egy autóba rejtett pokolgép öt emberrel végzett és további tizenhét személynek okozott sérüléseket Bagdad keleti részén. Ebben az esetben is egy rendőrjárőr volt a célpont. A halálos áldozatok közül három tartozott a rendőrosztaghoz, a sebesültek közül hét.

Egy iraki katonát lelőttek Bagdadban, amint gépkocsiján szolgálati helye felé tartott. Autóba rejtett pokolgép robbant egy katonai járőralakulat közelében a főváros északi részén. Ebben a támadásban két katona vesztette életét, két járókelő pedig megsérült. Pokolgép robbant Bagdad al-Manszúr nevű kerületében is, egy étterem közelében, három polgári személy sérülését okozva.

Öngyilkos merénylő hajtott neki robbanóanyaggal megrakott gépkocsiján egy katonai ellenőrzőpontnál létesített úttorlasznak a Bagdadtól 420 kilométernyire északnyugatra fekvő Tell-Áfárban: két iraki katona vesztette életét, további kettő megsebesült. Az ország északi részén fekvő Moszulban egy pokolgép robbanása oltotta ki két civil életét.

Aknagránát-találat ért egy polgári lakóházat Bábil tartomány el-Muszajja városában. Egy ember meghalt, öt további kapott sebeket az ismeretlenek által végrehajtott támadásban. Ismeretlen támadók fényes nappal, a nyílt utcán lőttek szitává három civilt a Bagdadtól hatvan kilométernyire északkeletre található Baakúba városában.

Kormányellenes fegyveresek megrohantak két gépkocsit a Bagdadtól délre fekvő Diváníja térségében. A két jármű utasai közül négyen megsérültek. A helyi rendőrség valószínűnek tartja, hogy külföldi vállalkozók utaztak a két gépjárműben, de biztosat nem tud efelől, mert a két autó elmenekült a helyszínről, s utasai nem tettek bejelentést a rendőrségen. A támadásban kigyulladt az egyik autó, utasait a másik felvette, és elvitte a helyszínről. A környék gyerekei kövekkel hajigálták a menekülők gépkocsiját.

Az iraki hadsereg alakulatai két külön akcióban lelőttek egy kormányellenes lázadót, hármat pedig megsebesítettek Baakúba térségében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK