Koppenhágában kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe

2006.09.24. 22:35

Őrizetbe vett 220 személyt a dán rendőrség vasárnap délután a skandináv ország fővárosában, miután szélsőbaloldali tüntetők összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel - közölte a rendőrség szóvivője. A zavargások egy kilakoltatás kapcsán törtek ki.

Az "Autonómok" szélsőbaloldali csoportosulás mintegy 800-1000 tagja egy bírósági ítélet ellen tiltakozott, amely a múlt hónapban elrendelte egy, alternatív fiatalok által használt ház kiürítését és átadását egy keresztény felekezetnek. A bírósági döntésre azért volt szükség, mert a városi hatóságok még 1982-ben felhatalmazták ugyan a fiatalokat az Ungdomhuset nevű épület igénybe vételére, 2001-ben azonban eladták a házat egy kis keresztény közösségnek, amely azóta hiába próbálta kilakoltatni az immár önkényes házfoglalónak számító fiatalokat.

A kilakoltatási végzés ellen mintegy nyolcszáz ember két napon át békésen tüntetett Noerrebro városrészben, vasárnap azonban erőszakba torkollottak az események, miután a rendőrség megpróbálta eltávolítani a Koppenhága egyik fő sugárútján ülősztrájkot folytató fiatalokat.

A rendőrök láttán a tüntetők szétszóródtak a környező utcákon, barikádokat emeltek, szemeteskukákat gyújtottak fel, utcakövekkel, üvegekkel és tojással dobálták meg a rendőröket - közölte Flemming Steen Munch rendőrségi szóvivő. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Az említett koppenhágai negyedben ez volt a legsúlyosabb zavargás 1993 májusa óta, amikor a rendőrség - békeidőben először - éles lőszerrel tüzet nyitott a tüntetőkre, akik ellenezték, hogy a maastrichti szerződés elfogadásáról Dániában akkoriban már másodszor megrendezett népszavazáson a lakosság többsége "igennel" voksoljon a szerződésre. A zavargások során több személy lőtt sérüléseket szenvedett.