Négyezer fővel növeli a nyugat-szudáni Dárfúrban szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök számát az Afrikai Unió, így a békefenntartói küldetésben tizenegyezren vesznek majd részt - közölte a szervezet szóvivője hétfőn.

Aszan Ba elmondta, hogy a dárfúri biztonsági erő mandátumáról döntő AU-szerv, a Béke és Biztonsági Tanács a műveletek új koncepcióját hagyta jóvá, ez év december 31-ig meghosszabbítva a megbízatást és hat hadosztállyal megerősítve az ott állomásozó egységeket. Az újabb katonák a Dél-afrikai Köztársaságból, Nigériából, Ruandából és Szenegálból érkeznek.

A csapaterősítéssel egy időben nagy nemzetközi nyomás nehezedik Szudánra, hogy engedje Dárfúrba az ENSZ húszezer fős haderejét, amely felváltaná a fegyvernyugvást felügyelő, gyengén felszerelt és alulfinanszírozott afrikai uniós erőket.

Az utóbbi három évben több mint 200 ezren vesztették életüket Dárfúrban, és 2,4 millió ember vált földönfutóvá a kormányerők, a felkelők és a fegyveres milíciák összecsapásaiban. A kartúmi kormányzat ennek ellenére elutasítja az ENSZ-csapatok térségbe vezénylését, mert állítása szerint ez csak a Nyugat ármánykodása Szudán újragyarmatosítására.