Megkezdődött Észak-Írország történetének legsúlyosabb terrorcselekménye, a 29 ember életét követelő omagh-i vérengzés fő gyanúsítottjának pere hétfőn. A 37 éves Sean Hoey ellen többek közt 29 rendbeli gyilkosság a vád.

A pokolgépes merényletet Omagh kisvárosban 1998. augusztus 15-én hajtotta végre egy fanatikus britellenes csoport, amely magát "Valódi IRA"-ként azonosította. A szervezet tagjai jórészt a legnagyobb katolikus gerillaszervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból váltak ki azután, hogy az IRA tűzszünetet hirdetett az észak-írországi brit uralom elleni harcában. Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 polgári személyt ölt meg.

A "Valódi IRA" elvetett minden tűzszüneti és rendezési kezdeményezést, és nem csatlakozott az IRA által éppen 1998 óta érvényben tartott fegyvernyugváshoz. A 37 éves Sean Hoey-t 29 rendbeli gyilkosság mellett 58 vádpontban tartják felelősnek a Valódi IRA által elkövetett merényletek sorozatáért.

Az omagh-i merénylet áldozatainak nagy száma azzal magyarázható, hogy bár a terrorcsoport figyelmeztetett a készülő merényletre, de a pokolgép helyét a hatóságok szerint félreértelmezhetően jelölte meg, és a környéket kiürítő biztonsági erők a tömeget éppen a robbanóanyagot rejtő gépkocsi felé terelték. Az áldozatok többsége gyermek és nő volt, köztük egy nyolc hónapos terhes asszony.

Hoey-t csupán 2003 szeptemberében fogták el a hatóságok egy nagyszabású akcióban, lakása közelében Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán. Ő az első személy, akit az omagh-i vérengzés miatt vád alá helyeztek.