Gyurcsány-Orbán párharc, gazdasági csalódottság, nyomuló reformkommunisták - ezek a vezérgondolatok a magyarországi tiltakozásokkal foglalkozó hétfői külföldi cikkekben. Sok lap regényes elméletekkel is előállt a tüntetőkkel és a magyarországi helyzettel kapcsolatban. A BBC ugyanakkor már nem kezeli kiemelt hírként a magyar eseményeket.

Már nem a kiemelt események között foglalkozik a magyarországi tiltakozásokkal a BBC. A brit közszolgálati hírszolgáltató internetes oldalán megemlékezik a szombati, 20 ezresre becsült tüntetésről, illetve kiemeli, hogy Gyurcsány mögött összezártak a szocialisták, és támogatásukról biztosították a kormányfőt.

A Nagy-Magyarország iránti nosztalgiában élő Kossuth téri tüntetők kitartása meglepő egy olyan országban, amely az 1956-os forradalom leverése óta leszokott a kollektív protestálásról, a megmozdulás ugyanakkor nem reprezentálja a magyar lakosságot - állítja Budapest, a harag tere című helyszíni tudósításában hétfőn a Le Monde című francia napilap. A Le Monde szerint a tüntetők haragjának oka, hogy mindannyian a kormány megszorító intézkedéseinek áldozatai.

A lap szerzője regényes leírást ad a tüntetők összetételéről. Az MTI szerint a Le Monde azt írja, a tömegben ott vannak többek között "a túl kevés támogatás miatt frusztrált gazdák is, akik elítélik a külföldi tőke invázióját, de közben szívesen tartoznak Európához, és sürgetik az eurózónába való belépést". A lap rajtuk kívül mérsékelt, szélsőséges, illetve fasiszta jobboldaliakról ír, akik nem bocsátják meg a kormánynak, hogy tagjainak egy része az elmúlt rendszert is kiszolgált reformkommunista.

A szerző szerint nem a Kossuth téri tüntetést szervező Hatvannégy Vármegye Mozgalom a legszélsőségesebb, hanem a Jobbik hívei, akiknek "elegük van a zsidókból, a kínaiakból és a feketékből, akik elveszik a magyarok elől a munkát".

A szintén francia Libération szerint "Gyurcsány Ferenc miniszterelnök messze van a kiütéstől. Kétségtelen, hogy a jobboldal vezére, Orbán Viktor fájdalmas első menetet mért rá, amikor a több ezer jobboldali és szélsőjobboldali tüntetővel egyetemben lemondását követelte. De úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc revánsot fog venni." A konzervatív Le Figaro szerint ugyanakkor "Gyurcsány provokálta ki, hogy magyar vér folyjon".

Az MTI szerint sok német lap is foglalkozott a magyarországi eseményekkel. A Handelsblatt című üzleti lap azt emelte ki, hogy Magyarországon nagy a csalódottság, de a tiltakozásoknak egyértelműen gazdasági okai vannak. A választók egyre elégedetlenebbek az átalakulás eddigi menetével, az ország politikai és pénzügyi helyzete törékeny. Ez utóbbi kétségtelenül radikális reformokat követel, ami az elkövetkező két évben a gazdasági növekedés lelassulásához és a fogyasztás csökkenéséhez vezet majd.

A konzervatív Die Welt szerint nem segítették elő Orbán Viktor Fidesz-elnök népszerűségének növekedését a budapesti események. Noha "a nacionalisták" győzelme a vasárnapi önkormányzati választásokon biztosnak látszik, az állampolgárok többsége egyértelműen Orbánt is felelőssé teszi az erőszakos cselekményekért - írja a lap.

MTI/[origo]