2007. január 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagja lesz Románia és Bulgária - döntött kedden az Európai Bizottság. A csatlakozásig és azután is szigorúan ellenőrzik mindkét országot, hogy elég keményen küzdenek-e a korrupció és a szervezett bűnözés ellen. Az EU többek között 30 millió új állampolgárral, 350 ezer négyzetkilométerrel és fekete-tengeri kijárattal bővül.

Az Európai Bizottság keddi döntése értelmében Románia és Bulgária 2007. január 1-jétől az Európai Unió teljes jogú tagja lesz. A bizottság azonban addig további szigorú ellenőrzésnek veti alá mindkét országot. Folyamatosan figyelik majd az uniós szervek, hogyan halad a korrupció, a szervezett bűnözés és az állat-egészségügyi járványok elleni harc, illetve ellenőrzik majd azt is, hogy a két állam agrártámogatásokat elosztó szervei kellőképpen igazodnak-e az uniós normákhoz.

A BBC szerint a Románia és Bulgária számára megszabott feltételek szigorúbbak, mint a 2004-ben csatlakozott 10 tagországgal szemben támasztottak. A megkötések között szerepel például, hogy a kényesnek tartott területeken mindkét országot további jelentéstételi kötelezettség terheli és az EU a csatlakozástól számított három éven át büntetőintézkedéseket vagy védzáradékot léptethet életbe Bulgáriával és Romániával szemben is.

Az uniós keménység oka, hogy az EU-ban egyre többen kételkednek a bővítési folyamat helyességében. Az uniós állampolgárok mindössze alig több mint fele támogatja a 25 tagú EU további bővítését.

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke bejelentette azt is, hogy az Unió nem foglalkozik a további bővítés kérdésével, amíg nem rendeződik az EU-alkotmány függőben maradt ügye. Az uniós alaptörvény tavaly bukott meg, miután leszavazták Franciaországban és Hollandiában is.

Az EU hét éve folytat csatlakozási tárgyalásokat Bulgáriával és Romániával. Az eredeti tervek szerint mindkét ország csatlakozott volna az Unióhoz már 2004-ben, végül azonban a tagfelvétel elhalasztása mellett döntöttek az EU illetékes hivatalai.

Az EU területe közel 350 ezer négyzetkilométerrel gyarapodik a két ország csatlakozása után (ebből Bulgária 110 ezer, Románia 237 ezer négyzetkilométert tesz ki). Az uniós lakosság száma 22,3 millió románnal (köztük egy népes magyar kisebbséggel) és 7 millió bolgárral, azaz összesen közel 30 millió fővel nő. Az Unió helyzete jelentősen megváltozik geopolitikailag is: egyrészt szomszédos lesz Moldovával, és jelentős kijárata lesz a Fekete-tengerhez. Lesz ráadásul két új hivatalos uniós nyelv is.