Lehülyézték Blairt búcsúkonferenciáján

2006.09.26. 11:05

Belügyminisztere szerint hülyét csinált magából Tony Blair brit kormányfő, amikor kilátásba helyezte távozását. John Reid brit belügyminiszter kedden, a brit Munkáspárt manchesteri kongresszusán bírálta Blair lépését. A kongresszus Blair utolsó ilyen rendezvénye lesz pártelnökként és miniszterelnökként is.

"Hülyét csinált magából és nevetségessé tette terveinket is azzal, hogy bejelentette távozását" - mondta kedden Tony Blair brit kormányfőről belügyminisztere, John Reid a brit Munkáspárt kongresszusán. Reid szerint - akit Blair egyik lehetséges utódának tartanak - a kormányfő lépése veszélybe sodorhatja a Labour esélyeit a következő, legkorábban 2009-ben esedékes választásokon.

Reid egyelőre nem jelentette be, hogy kíván-e indulni a Munkáspárt Blair közelgő távozásával megüresedő, elnöki székéért. A Guardian szerint ugyan Reid is esélyes lehet Blair követésére, mert a britek többsége keménykezű, erős államférfit lát benne, de még így sem olyan népszerű, mint a kancellár, Gordon Brown.

Nem Reid megnyilvánulása az első botrányos beszéd a Labour kongresszusán. A Tony Blair ellen indított párton belüli puccsok mögött sejtett Gordon Brownt azért érte több bírálat, mert a nyilvánvaló - bár nyilvánosan soha el nem ismert - vitáik ellenére a kancellár hétfői beszédében azt mondta: igazi kiváltság Tony Blairrel dolgozni, ezen kívül azt mondta, megbánta már a párton belüli vitákat. Brown beszéde közben a kormányfő felesége, Charie Blair állítólag hazugnak nevezte a kancellárt.

Végjáték

A Gaurdian szerint Tony Blair kormányfő lelkesítő beszédre készül kedden a Labour manchesteri konferenciáján, ahol állítólag bejelent egy útitervet, ami hozzásegítheti a pártot zsinórban negyedik választási győzelméhez. Blair várhatóan beszél majd arról, hogy a lényeg nem az, ki követi őt a pártelnöki és a kormányfői székben, hanem az, hogy a Labour továbbvigye a megkezdett reformokat, a társadalom minden területén újítson, modernizáljon.

A jelenlegi konferencia Blair saját bejelentése szerint az utolsó ilyen rendezvénye lesz pártelnökként és kormányfőként, ami lényegében azt jelenti, hogy egy éven belül lemond a párt és a kormány vezetéséről is. Tony Blair távozása azután került napirendre, hogy a Munkáspárt történelmi vereséget szenvedett a májusi helyhatósági választásokon. Azóta több párton belüli puccs indult Blair ellen, melyek mögött Gordon Brown kancellárt sejtik.

Blair végül szeptember első hetében engedett az egyre növekvő nyomásnak és bejelentette, hogy egy éven belül távozik a Labour éléről és lemond a miniszterelnökségről is, annak ellenére, hogy a következő választások legkorábban 2009-ben esedékesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK