Magyarország régebben példás kivétel volt, de már nem az, a látványos gazdasági növekedés pedig valójában éretlen politikát és pénzügyi alkalmatlanságot takar - egyebek mellett ilyen megállapításokat tesz a magyarországi tiltakozásokról és zavargásokról szóló cikkében a Newsweek amerikai hírmagazin. A lap szerint egyébként egész Közép-Európa bajban van.

"Nem ez Magyarország igazi arca" - idézi a múlt hétfőn megostromolt MTV hírigazgatóját, Kert Attilát az amerikai hírmagazin, amely azonban egyből hozzá is teszi: az, hogy valójában mi is Magyarország igazi arca, azt nehéz megállapítani. Más közép-európai országokhoz hasonlóan a látványos gazdasági növekedés a jelek szerint a politikai éretlenség és a katasztrófával fenyegető pénzügyi alkalmatlanság zavaros képét takarja - fogalmaz a lap. Idézi a washingtoni Nemzetközi Gazdasági Intézet munkatársát, Anders Aslundot, aki szerint Közép-Európára most az összevisszaság jellemző. "Ezek az országok egyszerűen felhagytak a jó gazdaságpolitikával, amikor csatlakoztak az EU-hoz" - véli az elemző.

"Magyarország kivétel, már csak azért is, mert egykor a stabilitás sarkcsillagaként tekintettek rá. Ez azonban már a múlté" - fogalmaz élesen a cikk szerzője, aki emlékeztet arra, hogy a múlt heti zavargások az után kezdődtek, hogy kiszivárgott Gyurcsány Ferenc egyik májusi beszéde, amelyben elismerte, hogy hazudtak a pénzügyi helyzetről a választási győzelem érdekében.

A magazin szerint a magyarországi "pazarlás" teljes következményei csak később derülnek ki. Közgazdászok ugyanakkor az 1997-es ázsiai válsággal vonnak párhuzamot - írja a szerző, és egyúttal rámutat arra, hogy a devizában felvett hitelek miatt Magyarország veszélyes helyzetbe került: súlyosan érinthetik a kamatemelések vagy a globális gazdaság visszaesése.

A Newsweek kitér a térség többi országának problémáira is, és megemlíti, hogy közös bennük a hajlandóság a legérzékenyebb reformok elhalasztására. A magyar kormány most azt mondja, ezen próbál változtatni, kérdés azonban, a hazugságos beszéd kiszivárgása után mennyi hitele marad a reformok véghezvitelére.

Említi a lap Lengyelországot, ahol 16 százalékos a munkanélküliség, és amely a múlt héten újabb kormányválságba sodródott. A rossz példák közé sorolja Csehországot, ahol három hónapba telt a kormányalakítás és ahol a pénzügyminisztérium most újsághirdetésekben hívja fel a figyelmet a súlyos - a tárca szerint az előző kormány által okozott - költségvetési helyzetre. Nem feledkezik meg a magazin Szlovákiáról sem, amelyről rosszallóan azt írja, hogy az ország új kormánya épp azzal van elfoglalva, hogy visszacsinálja az elődje által indított szabadpiaci reformokat.