Tíz halott a Fülöp-szigeteki tájfunban

2006.09.28. 15:25

Tíz ember meghalt a Fülöp-szigeteken, amelyen nagy erejű tájfun söpört végig. A vihar jelentősen megbénította az életet a kelet-ázsiai országban: iskolák, kormányhivatalok zártak be, a lakosság fele áram nélkül maradt.

Forrás: MTI
Megbénult a közlekedés

Tízen meghaltak, a lakosság fele áram nélkül maradt csütörtökön a Fülöp-szigeteken a Xangsane tájfun pusztítása miatt. A hatóságok biztonsági okokból az összes elektromos központot leállították Luzon szigeten, miután több tucatnyi magas feszültségű vezetéket szakított le a vihar. Összesen 40 millióan - köztük a főváros, Manila lakossága -, azaz a Fülöp-szigetek összlakosságának közel a fele maradt áram nélkül.

Az óránként 130 kilométeres sebességű szelekkel járó vihar miatt bezártak a kormányhivatalok és a manilai tőzsde is, szünetel a tanítás az iskolákban. Megbénult a szigetek közötti kompközlekedés, nem járnak a vonatok, és több órára bezárták a főváros nemzetközi repülőterét is. A becslések szerint több mint 1,19 millió dolláros kár keletkezett, elsősorban a gyümölcsfaállományban. Az idén ez a tizenharmadik tájfun, amely végigsöpör a délkelet-ázsiai szigeteken.