Bűnözők robbanthattak autót Izraelben

2006.09.29. 15:07

Egy ember meghalt, amikor felrobbant egy autó Izraelben, egy Tel-Avivtól délre fekvő városban. A rendőrség szerint a robbantás nem terroristák, hanem inkább bűnözők műve. A detonációban hárman sebesültek meg könnyebben, köztük egy tízéves kisfiú és egy csecsemő.

Felrobbant egy autó pénteken az izraeli Risón-Lecijón egyik útkereszteződésében, a robbanásban egy ember életét vesztette, hárman megsebesültek. A rendőrség szerint a robbantást feltehetően bűnözők követték el, s nem terrorcselekmény történt. A sebesültek között egy tízéves kisfiú és egy csecsemő is van, állapotuk a mentők szerint nem súlyos.

Az izraeli közszolgálati rádió első híradásában még arról számolt be, hogy a jelek szerint öngyilkos merénylő robbantott, akinek idő előtt lépett működésbe a pokolgépe. A rendőrség bombaszakértői azonban a helyszínen arra a következtetésre jutottak, hogy a robbantás bűnözők műve. Erre utal, hogy a robbanóanyagot a sofőr ülése alá rejtették, és a detonáció csak őt ölte meg. Az öngyilkos merénylők rendszerint emberekkel zsúfolt helyszíneken hajtják végre támadásukat, hogy minél több embert rántsanak magukkal a halálba.

A robbanás a zsidók hétvégi nagy bevásárlásainak utolsó óráiban történt a Tel-Avivtól délre fekvő városban, alig két nappal az engesztelés (jóm-kipúr) ünnepe előtt, amelynek idejére az izraeli hatóságok hagyományosan megerősítik a biztonsági intézkedéseket.