Ítélkezhetnek Bushék a guantánamóiak fölött

2006.09.29. 12:39

Az amerikai szenátus is elfogadta azt a törvényt, amelynek értelmében speciális törvényszékeken ítélkezhetnek a Guantánamón őrzött, terrorista tevékenységgel gyanúsított külföldiek fölött. A jogvédők és az amerikai ellenzék a szabályozás jogi ellentmondásait támadják, Bush és pártja szerint azonban az ellenzők csak a terroristákat kényeztetik.

Az amerikai szenátus elfogadta azt a sokat vitatott törvényt, amellyel lehetővé vált, hogy bírósági eljárás alá vonjanak és elítéljenek olyan külföldieket, akiket terrorista tevékenységgel gyanúsítanak. A javaslat korábban átment a törvényhozáson, és az elnök aláírásával napokon belül törvényerőre emelheti. Az új szabályozás értelmében olyan különleges törvényszékeket állítanak fel, amelyek a guantánamói fogolytáborban őrzött rabok ügyében hoznak ítéleteket.

Emberi jogi csoportok ugyanakkor arra figyelmeztetnek: nem kizárt, hogy a különleges törvényszékeken nem biztosítják majd ugyanazokat a vádlottaknak járó jogokat és védelmet, mint a civil bíróságokon. A demokraták ugyanakkor azzal támadták a törvénytervezetet, hogy 200 éves jogi alapelvet rúg fel, amikor megtagadja a gyanúsítottaktól azt, hogy bíróságon támadják meg elfogásuk és fogva tartásuk jogszerűségét. A szabályozás értelmében ráadásul - jóllehet a kínzás tiltott - lehetőséget kapnak a kihallgatók, hogy a olyan kihallgatási technikákat alkalmazzanak, amelyek már-már határosak a kínzással. Ilyen például az alvásmegvonás.

A demokrata ellenérveket azonban azzal mosták le a republikánusok, hogy túl puhák a terroristákkal szemben. A BBC tudósítója szerint a törvény elfogadása lehetővé teszi Bush és a konzervatív párt számára, hogy a terroristák elleni kemény fellépésével dicsekedjen, és a gyanúsítottak elkényeztetésével vádolja a demokratákat a novemberi képviselőházi és szenátusi választások előtt.

Az új szabályozásra azért volt szükség, mert a korábban az amerikai legfelsőbb bíróság a nemzetközi és az amerikai jogot is sértőnek nyilvánította a terrorizmus miatt bebörtönzött külföldiek elítélésére felállított katonai bíróságokat. Az új szabályok több jogot adnak ugyan a vádlottaknak, mint korábban kaptak, ám megfosztják őket attól a lehetőségtől, hogy szövetségi bíróságokon támadják meg őrizetben tartásukat és a velük való bánásmódot.

Az új törvényszékek 2007 elején állhatnak fel, de ellenzői, ha úgy döntenek, kérhetik a legfelsőbb bíróság állásfoglalását az új törvénnyel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK