Csúszik a megegyezés a légi utasok adatairól

2006.10.01. 13:18

Szombatig kellett volna megállapodni az Egyesült Államoknak és az EU-nak a légi utasok adatainak kiadásáról, ez azonban nem sikerült. Az érintett felek hallgatnak arról, milyen vitás kérdésekben nem sikerült zöld ágra vergődni, de igyekszenek mindenkit megnyugtatni: a légi közlekedés zavartalan marad.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem tudott megállapodni a hét végén az uniós tagállamokból az Egyesült Államokba tartó légi utasok adatainak átadásáról szóló új egyezmény részleteiben. Mindkét fél ilyen értelmű nyilatkozatot tett közzé vasárnap a Washingtonban lezajlott tárgyalásokról, ugyanakkor azt állították, hogy a probléma könnyen kezelhető, és a megállapodás elérhető közelségben van.

A tárgyalások tétje, hogy az USA szeptember 30. után is megismerheti-e az odautazó uniós állampolgárok olyan legbizalmasabb adatait - a név és a születési adatok mellett -, mint a telefonszámuk, vagy hitelkártyájuk száma. A kérdésben még maga az EU is megosztott, az uniós jog hiányos, jogvédők szerint sem a jelenlegi helyzet, sem a tárgyalások - amelyek az adatvédelmi aggályokat felvető Európai Parlament megkerülésével folynak - nem megnyugtatók.

"A légi forgalom zökkenőmentes marad a várhatólag hamarosan megszülető megállapodásig" - közölte Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter. Az amerikai miniszter szerint ő a maga részéről már alá is írta a megállapodás tervezetét, amely ugyan még nem a végleges, de meggyőződése, hogy csak csekély módosításokra lesz szükség. Washington korábban azzal fenyegetőzött, hogy visszafordítja azokat a gépeket, amelyek utasairól nem kapják meg a kért személyes adatokat.

Az Európai Bizottság szóvivője is igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a megállapodás elmaradása nem jelenti azt, hogy most "kitör a káosz", csupán "jogi vákuum" keletkezett. A szóvivő szerint "már megtettük az út kilencven százalékát". A problémát, mint közölte, az EU-tagállamok bel- és igazságügy-miniszterei csütörtökön vitatják meg Luxemburgban. Ezt követően a lehető leghamarabb folytatják a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal. A szóvivő nem nevezte meg a még megoldatlan vitás kérdéseket.

Az amerikai hatóságok 2003 óta követelik, hogy a légitársaságok - a terrorizmus elleni harc jegyében - 15 perccel az indulás előtt közöljék velük az Egyesült Államokba tartó utasaik számos személyes adatát. Az Európai Bizottság hozzájárult az adatközléshez, de az Európai Bíróság május 30-án törvénytelennek minősítette a gyakorlatot, és szeptember 30-ig adott határidőt új megállapodás kidolgozására. A bíróság ugyanakkor nem az adatok átadásának tényét kifogásolta, hanem a megállapodás jogalapjának megjelölését. A bíróság ítélete nem tiltotta meg az adatátadás folytatását az állásfoglalásában megjelölt szeptember 30-i határidőig, így tehát a korábbi gyakorlat folytatódott mostanáig.

A nyilatkozatokból ugyanakkor sem az nem derült ki, hogy mik a megoldatlan vitás kérdések, sem az, hogy milyen jogi megoldást akarnak alkalmazni a felek az új megállapodás életbe lépéséig. Ha ugyanis végül csak sikerül megállapodni, az új megállapodás csak akkor lép életbe, ha mind a 25 EU-tagállam ratifikálta.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK