Haiderék nélkül maradhat az új osztrák parlament

2006.10.01. 16:14

A szoros eredményt jósoló felmérések alapján csak azt lehet biztosan megállapítani a vasárnapi ausztriai választásokról, hogy vége szakad az Osztrák Néppárt és a Jörg Haider-féle szélsőjobb koalíciójának. Előbbi még meg is nyerheti a választást, utóbbi viszont örülhet, ha bekerül a parlamentbe, amely ugyanakkor nem marad híján szélsőjobb erőnek.

A felmérések szerint Wolfgang Schlüssel hivatalban lévő osztrák kancellárnak és pártjának, a jobbközép Osztrák Néppártnak (ÖVP) van nagyobb esélye a győzelemre a vasárnapi ausztriai választásokon. A Market közvélemény-kutató szeptember 30-án ismertetett felmérése szerint az ÖVP 38 százalékra számíthat az Alfred Gusenbauer irányította balközép Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 35 százalékával szemben.

A harmadik helyen futhatnak be a Zöldek, és a Hans-Christian Strache vezette szélsőjobboldali - bevándorló-ellenes kampányt folytató - Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Jörg Haider szélsőjobboldali pártjának - Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) - ugyanakkor a 4 százalékos parlamenti küszöb alatti eredményt - 3 százalékot - jósolt a Market, ahogy Hans-Peter Martin európai parlamenti képviselő vezette független listának is.

A 2000-ben sokat vitatott - a szélsőjobboldali populista Jörg Haider pártjával kötött - koalíciójával hatalomra került, majd 2002-ben újraválasztott és újra Haiderrel szövetkezett Schlüssel tehát jó eséllyel lehet megint osztrák kancellár, jóllehet a szoros verseny miatt még nem dőlhet nyugodtan hátra. Az elemzők szerint az ÖVP legvalószínűbb, hogy a Zöldekkel lép koalícióra, ha megnyeri a szavazást. Nem kizárt a nagykoalíció sem az ÖVP és az SPÖ között - amelyet ráadásul a választók többsége is támogat a felmérések alapján. A Szabadságpárt eleve ellenzéki szerepre készül, Haideréknek pedig kicsi az esélye a bekerülésre.

A szavazáson több mit hatmillió osztrák választópolgár adhatja le voksát, a 183 tagú parlamentbe bejutni kívánó jelöltekre. A 13 ezer választóhely többsége reggel 7 órától várja a szavazókat, lés este 17 óráig tartanak nyitva. Az első eredményeket ezt követően azonnal közzéteszik, a nem végleges eredményeket este Liese Prokop belügyminiszter ismerteti. A választásra jogosultak közül 400 ezren nem a lakhelyük szerinti választókörzetben szavaznak, sokuk pedig külföldről postán küldi el voksát. A végleges választási eredményre így több mint egy hetet kell várni.

Progarmok helyett a vezérek a döntők

A kutatások szerint a szavazók többsége a pártprogramok helyett inkább a listavezetők személyisége alapján voksol. Ez alapján sokat elárulhat, hogy a pártvezetők csütörtök esti televíziós vitájában Wolfgang Schüssel kancellár kapta a nézőktől a legnagyobb támogatást (30 százalék), majd Alfred Gusenbauer (21) és Alexander Van der Bellen (19) következett.

A néppártiak a kormány eddig követett politikájának a helyességét állították előtérbe pártprogramjukban. Azzal kérkednek, hogy Ausztria Európában a harmadik leggazdagabb ország, ahol az 1 főre számított GDP meghaladja a 30 ezer dollárt, és stagnál az infláció. A növekvő munkanélküliséggel kapcsolatban azt ígérik, hogy ezentúl 3 hónapnál hosszabb ideig egyetlen fiatal sem marad munka-, illetve átképzési lehetőség nélkül. Nem akarják ugyanakkor csökkenteni a legmagasabb jövedelemadó 50 százalékos kulcsát, a de a nyugdíjrendszer módosításával visszaszorították az idő előtt nyugdíjba vonulók tömegét.

A szociáldemokraták igazságosabb elosztást és reformokat ígérnek minden téren. A kormányt azzal támadják, hogy hivatali ideje alatt megkétszereződött a fiatal munkanélküliek száma. Szerintük költségvetési forrásokat kellene elkülöníteni a munkanélküliek számának csökkentésére, a munkaidő hosszának mérséklésére, a nyugdíjak növelésére, és a "kétszintű" - szegényeknek és gazdagoknak - egészségügyi ellátás rendszerének a felszámolása érdekében.

A Zöldek a szakértelem, a hozzáértés, a 'heccelődés nélkül is lehet' jelszavakkal készülnek a kormányzásra. Vezetője közölte, készek a koalícióra, de azt a kérdést nyitva hagyta, hogy kivel. Az FPÖ rendkívül heves bevándorlás- és idegenellenes kampányt folytatott, vezetője, az "új Haiderként" is emlegetett Hans-Christian Strache azt is bejelentette, hogy pártja nem akar kormányzati feladatot vállalni, hanem vezető ellenzéki szerepre készül.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK