Hallgattak a kurdok vezérük békefelhívására

2006.10.01. 12:15

Egyoldalú fegyverszünetet hirdettet a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK). A szervezet bebörtönzött vezére, Abdullah Öcalan a héten tett közzé felhívást híveinek, hogy függesszék fel a harcot.

Azonnali hatállyal egyoldalú fegyverszünetet hirdetett a hét végén a törökországi kurd kisebbség legjelentősebb szervezete, az évek óta illegalitásban működő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK). A fegyvernyugvást bejelentő közleményben a PKK felszólította a török kormányt, hogy demokratikus úton találjon megoldást a kurd kisebbség problémáira. (A 68 milliós Törökországban a kurdok 7-8 százalékát teszik ki a lakosságnak.)

A PKK egyoldalúan beszünteti a fegyveres harcot, ám megvédi magát és embereit, amennyiben súlyos támadás érné - közölte szombaton Murat Karayilan, a PKK fegyveres szárnyának vezetője egy észak-iraki gerillatáborban tartott tájékoztatóján.

Ankara terrorista szervezetnek tekinti a PKK-t, amely 1984 és 1999 között fegyveres harcot vívott a kurdok lakta délkeleti országrész elszakadásáért, egy független Kurdisztán létrehozásáért. A harcokban 35 ezer ember vesztette életét.

A török kormány figyelemmel fogja kísérni, mennyire komoly a PKK bejelentése - közölte vasárnap Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök. Ha a szervezet betartja a szavát, úgy a török biztonsági erők "ok nélkül" nem fognak hadműveletet indítani ellene - közölték. Erdogan vasárnap Washingtonba repült, hogy George Bush amerikai elnökkel megvitassa a PKK elleni közös fellépés lehetőségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK