Kivonult Libanonból Izrael

2006.10.01. 11:43

Vasárnapra virradóra kivonták az izraeli csapatokat Dél-Libanonból. Csak pár izraeli katona maradt libanoni területen egy határfaluban. Izrael július 12. után indított harcot a libanoni Hezbollah síita szervezet ellen, amely elrabolta két katonáját. A több mint egy hónapos háborúban közel másfélezer ember veszett oda, javarészt libanoni civilek.

Vasárnap hajnalban befejeződött az izraeli hadsereg kivonása Libanonból. Izrael ezzel teljesítette a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseivel vívott háborút lezáró ENSZ-határozatban foglaltakat. Az utolsó katona közép-európai idő szerint hajnali fél három után hagyta el Libanont - közölték nevük elhallgatását kérő védelmi illetékesek. Az utolsó harckocsik és katonák Zaritnál lépték át a határt.

"Most a libanoni kormány kezében van a felelősség Libanonért, és természetesen az ENSZ-ében, így a Hezbollah minden tettéért Libanon a felelős" - közölte Cvika Golán őrnagy, az izraeli hadsereg szóvivője. Dan Haluc altábornagy, vezérkari főnök vasárnap a katonai rádióban ugyanakkor arról beszélt, hogy ha a Hezbollah visszatér Dél-Libanonba, és megpróbálja újjáépíteni infrastruktúráját a határtérségben, "azzal szemben fel fogunk lépni". Mint közölte, a megosztott Gadzsar határfalu libanoni oldalán még maradt néhány izraeli katona, de szerinte pár napon belül ők is kivonulhatnak.

A 34 napos háborúban, amelyet az váltott ki, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet július elején túszul ejtett két izraeli katonát, 1200 libanoni - többségében polgári személy - és 157 izraeli halt meg.

A vezérkari főnök arról is beszámolt, hogy az izraeli hadsereg fontolgatja egy nagyobb szabású szárazföldi offenzíva indítását a Gázai övezetben, amivel azt szeretnék megakadályozni, hogy a palesztinok folytassák házi készítésű Kasszám rakétáik kilövését izraeli területre. Izrael június végén indított átfogó offenzívát az övezetben, miután palesztin fegyveresek a határon átlépve megöltek két izraeli katonát, egyet pedig elhurcoltak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK