Oroszország elszigeteli magát Grúziától

2006.10.02. 11:23

Szabadon engedik a grúz hatóságok azt a négy orosz tisztet, akiket kémkedés vádjával vettek őrizetbe a múlt héten. Az őrizetbe vétel mélypontra juttatta az amúgy is fagyos orosz-grúz kapcsolatokat. A rossz viszonyra jellemző, hogy moszkvai minisztériumok hétfőn - a grúz bejelentés után - elrendelték a közlekedés és a postai összeköttetés megszakítását.

Oroszország leállítja a légi, közúti, vasúti és tengeri összeköttetést Grúziával, válaszul négy kémkedéssel vádolt katonatisztjének vizsgálati fogságba helyezésére. Ezt hétfőn jelentette be a moszkvai közlekedési tárca. Előzőleg a távközlési és információs technológiai minisztérium a postai összeköttetés felfüggesztéséről tett bejelentést. Az orosz államvasút pedig jelezte: eláll a villanymozdonyok pótalkatrészeinek behozatalától Grúziából.

Grúzia azonban hétfőn délelőtt bejelentette, hogy elengedi a négy orosz katonatisztet, akiket a múlt héten vettek őrizetbe kémkedés vádjával. A grúz elnök szóvivője, Vano Noniasvili szerint a négy orosz katonát még hétfőn átadják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) grúziai főképviselőjének. A tisztek letartóztatása, és az, hogy a grúz kormány rendőri erőkkel zárta körbe az orosz haderők tbiliszi parancsnokságát, súlyos válságot okozott Grúzia és Oroszország amúgy is fagyos kapcsolataiban.

Moszkva a súlyosbodó válság miatt elkezdte kimenekíteni diplomáciai személyzetét Tbilisziből, és utasítást adott a Grúziában állomásozó orosz csapatok kivonására is a két utolsó grúziai orosz támaszpontról. Oroszország tbiliszi nagykövetségén csak két diplomata és két konzuli tisztségviselő maradt, az ott állomásozó orosz csapatok pedig közölték, tűzparancsuk van grúz fenyegetés esetére.

Vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök kemény nyilatkozatban ítélte el a grúz lépéseket, egyebek mellett a sztálini terrorral és az 1930-as évek végének koholt pereivel húzott párhuzamot, és a szovjet-grúz Lavrentyij Berija politikai örököseiként bélyegezte meg a grúz vezetést. Putyin egyebek mellett "az állami terrorizmus túszejtéssel járó cselekményeként" értékelte a négy orosz katonatiszt letartóztatását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK