Gerillák támadtak meg egy olajfúró telepet Nigériában

2006.10.02. 22:33

Gerillák megtámadtak egy olajfúró telepet hétfőn Nigériában, és megöltek tizennégy katonát - jelentették helyi források. Az utóbbi időben megszaporodtak az efféle incidensek az olajválalatok ellen.

A fegyveresek motorcsónakokon érkeztek a Rivers State államban, Port Hacourt térségében lévő létesítményhez, és elsüllyesztették a hadsereg két csónakját a benne lévő katonákkal együtt. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadásnak milyen hatása lesz az olajkitermelésre, és ennek nyomán az olajárak alakulására. Azt biztos, hogy néhány hetes viszonylag nyugodt időszak ért véget a katonák meggyilkolásával.

A támadásért egy bizonyos Egyesített Forradalmi Tanács vállalta a felelősséget. A három csoportot tömörítő szervezet egy gerillavezér szabadon bocsátását követelte üzenetében. "Az volt a célunk, hogy megmutassuk a nigériai állam fegyveres erőinek: bárhol, bármikor el tudjuk kapni őket" - hangzik az üzenetük.

A Niger deltavidékén egyre gyakoriabbak az ilyen rajtaütések, amelyek célja részint a túszszedés, részint annak kikényszerítése, hogy az állam és az olajvállalatok többet fordítsanak bevételeikből a szegény térség fejlesztésére. Augusztusban összesen 18 olajmunkást raboltak el váltságdíjért, és egyet meg is öltek közülük.