Győzött a baloldal Ausztriában

2006.10.02. 5:12

A nem hivatalos eredmények szerint az ellenzéki szociáldemokraták szoros versenyben legyőzték a kormányzó jobboldalt az ausztriai választáson. A kormányalakítás ugyanakkor várhatóan elhúzódik, és nagy esélye van annak, hogy nagykoalíció jön létre.

Meglepetésszerű győzelmet aratak Ausztriában az ellenzéki szociáldemokraták Wolfgang Schüssel jelenlegi kancellár jobbközép pártja felett. A külföldön leadott szavazatokat még nem számolták össze, de a szocdemek 35,7 százalékos eredménnyel vezetnek jelen állás szerint a voksok 34,2 százalékát begyűjtő néppárt előtt. Maga Schüssel is azt nyilatkozta még a szavazatszámlálás közben, hogy egy kisebb csodára lenne szükség, hogy ez az eredmény megforduljon.

A bevándorlásellenes politikával kampányoló szélsőjobboldali Szabadság Párt a harmadik helyen végzett, a zöldek pedig a negyedik legnagyobb erőt képviselik majd a törvényhozásban. Épp hogy csak bejutott a parlamentbe a Szabadság Párt korábbi vezetője, Jörg Haider új pártja. Haider tavaly szakított a Szabadság Párttal, és sokan arra számítottak, hogy az általa gründolt új politikai erő nem fogja átlépni a négy százalékos küszöböt.

Az új kancellár várhatóan a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer lesz. A kormányalakítás ugyanakkor várhatóan nem lesz egyszerű. Fennáll ugyan az a lehetőség is, hogy a konzervatívok szövetséget kötnek a két szélsőjobboldali párttal, egyelőre azonban mindegyik vezető politikus kizárta ezt. A BBC tudósítója szerint a legvalószínűbbnek egy nagykoalíció tűnik, és sok ausztriai is támogatja ezt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK