Ján Slota megúszta az MKP feljelentését

2006.10.02. 18:21

Ján Slota nem marasztalható el, és nem vonható büntetőjogi felelősségre azokért a magyarellenes kijelentésekért, amelyek miatt a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nemzetgyalázás gyanúja miatt feljelentést tett ellene - így döntött az illetékes szlovák ügyész a rendőrségi vizsgálat alapján.

Nincs foganatja Ján Slota az MKP által történt feljelentésének; a magyarellenes kijelentéseiről ismert politikus nem vonható büntetőjogi felelősségre. A jelenlegi szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke évek óta igencsak szokatlan szóhasználattal tesz sértő kijelentéseket a magyarokra és a romákra. Ján Slota leplezetlen magyarellenes megnyilvánulásainak utóbbi "futamaira" reagálva az MKP augusztus 14-én tett rendőrségi feljelentést a politikus ellen, azzal az indoklással, hogy a nemzeti pártvezér kijelentései "egyértelműen kimerítik a nemzetgyalázás bűntettét".

Az MKP szerint Slota tevékenysége és médianyilatkozatai több okból is veszélyesek. Egyrészt azért, mert kijelentéseivel a magyar nemzetet és annak tagjait, ezzel együtt Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait gyalázza, megalázza és rágalmazza, másrészt azért, mert elfogadhatatlan magatartásával nemkívánatos befolyást gyakorolhat a közvéleményre, mások gondolkodására, cselekedeteire is.

A SITA hírügynökség hétfőn közzétett értesülése szerint a rendőrség nem tesz bűnvádi indítványt Slota ellen, mert cselekedete nem minősül más nemzethez, más fajhoz vagy felekezethez tartozó személy elleni gyalázkodásnak.

Bugár Béla, az MKP elnöke a távirati irodának az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy pártja csak a hivatalos döntést kezükben nem tartják. Ezt követően jogászokkal konzultál majd arról, hogy a döntés ellen fellebbezzen-e.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK