Magas részvételi arány a boszniai választásokon

2006.10.02. 8:42

Vasárnap általános választásokat tartottak Bosznia-Hercegovinában is, ahol az állampolgárok a parlament összetétele mellett a államelnökség három tagjának személyéről is döntöttek.

Egy olyan országban, amelyet még bő egy évtizede háború dúlt, a voksolás során a legfőbb kérdés a rend és a törvények betartása. Szarajevó a megszokott életét élte vasárnap és úgy tűnik a rendes kerékvágásban megy tovább a választásokat követően is. Nyugalomban zajlott a választás és a szavazatok összeszámlálása alatt sincsenek az utcákon sem tömegdemonstrációk, sem erőszakos cselekmények. A kampánycsend, illetve a választás rendjének megsértéséről befutott néhány bejelentés és panasz, ezeket a Központi Választási Bizottság egytől-egyig alaposan kivizsgálja.

Az urnák lezárását követően tartott sajtótájékoztatóján Branko Petrics, a Központi Választási Bizottság(CIK) elnöke elmondta, hogy összesen 1 420 281 szavazópolgár élt választási jogával, azaz a szavazásra jogosultak 52,74%-a, ez magasabb, mint a legutóbbi voksolás idején. A magasabb részvételi arány elsősorban a könnyebb (ún. passzív) választói regisztrációnak, valamint az agresszív kampánynak köszönhető. A választásokon 36 politikai pártra, 8 koalícióra és 12 független jelöltre lehetett szavazni. 14 nemzetközi szervezet 4700 megfigyelője követte figyelemmel, hogy a választások megfelelnek-e a demokratikus normáknak.

A szavazatok több mint felének összeszámlálása után úgy tűnik, eldőlt a háromtagú elnökség bosnyák, illetve szerb tagjának kiléte: Haris Silajdzic, a Párt Bosznia-Hercegovináért (FBiH) jelöltje 38-18%, míg Nebojsa Radmanovics, a Független Szociáldemokrata Párt (SNSD) színeiben 56-23% arányban vezet a jelenlegi második helyezett riválisa előtt. Kiélezett a verseny a horvát elnökségi posztért: a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje Ivo Miro Jovic és a szociáldemokrata Zeljko Komsics 11,83-11,41 %-ra állnak jelenleg.

A végeredmények hétfő esti órákban várhatók, a parlament összetételéről döntő voksokat csak az államelnökség tagjaira leadott voksok összeszámlálása után kezdik feldolgozni.

Boczka Károly, Szarajevó