Második fordulóra készül a brazil szegények atyja

2006.10.02. 7:34

Elmaradt a várt siker Luiz Ignazio Lula da Silva számára a vasárnapi brazíliai elnökválasztáson. A baloldali államfő ugyanis nem szerezte meg az abszolút többséget, így a posztról második fordulón döntenek a választók. Ezen azonban már kiegyensúlyozottabb versenyre számíthat a pártja körüli botrányok miatt csökkenő népszerűségű elnök. Ellenfele, Gerlado Alckmin már győzelemre számít.

Kicsin múlott, de nem sikerült az első fordulóban újraválasztatnia magát Luiz Ignazio Lula da Silva brazil elnöknek a vasárnapi elnökválasztáson. Csak egy százalékon múlt, hogy megszerezze a szavazatok több mint felét, és ezzel együtt az elnöki posztot. Most azonban újra meg kell mérettetnie magát a második fordulón. Ellenfele, a vasárnapi szavazáson 41,4 százalékos eredménnyel másodikként befutó Gerlado Alckmin, volt Sao Paulo-i kormányzó lesz.

"Alig várom a második fordulót, amelyen hatalmas esélyem van a választási győzelemre" - idézte a BBC News Alckmint, akinek támogatói az elnökválasztási kampány végén szaporodtak meg, miután Lula da Silva pártját piszkos trükkök miatt érték vádak.

A második fordulóig még négy hét van hátra, és bár Lula - ahogy szereti hívatni magát az elnök - az esélyesebb, a verseny jóval kiegyensúlyozottabb, mint volt a kampány kezdetén. A brazil Munkáspárt körüli botrányok ugyanis kihatottak Lula megítélésére is: a felmérések népszerűségének lassú csökkenését jelezték. Az egyik botrány annak napvilágra kerülése volt, hogy Lula pártjához kötődő személyek - a rendőrség gyanúja szerint - megpróbáltak egy, az elnök riválisait korrupcióval vádló iratköteget megvásárolni - 800 ezer dollár értékben. Nem segített Lulának az sem, hogy lemondta a részvételt az elnökjelöltek múlt heti tévévitáján.

A második fordulóig hátralévő időben a figyelem várhatóan a Lula pártja körüli sötét ügyekre és az ezeket firtató vizsgálatokra terelődik, utóbbiak magát az elnököt is érintik.

Lula da Silva 2002-ben fél évszázad után lett az első baloldali elnök Brazíliában. Adakozó politikájának köszönhetően szegények milliói élnek ma jobban, ám kritikusai szerint az alapvető gondokra nem fordított elég figyelmet, így nem törődött azzal, hogy megakadályozza a szegénység újratermelődését, például az oktatás fejlesztésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK