Új jelöltet kell találnia az amerikai Republikánus Pártnak öt héttel a kongresszusi választások előtt, miután Mark Foley floridai szenátor lemondásra kényszerült, mert kiderült róla, hogy szexuális molesztálással felérő üzeneteket küldött a Fehér Házban gyakornokoskodó középiskolásoknak.

A politikus által a fiatal gyakornok fiúknak - köztük egy 16 évesnek - továbbított e-mailek és mobiltelefonokra küldött rövid szöveges üzenetek esetleges törvénysértő voltát az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálja. Az 52 éves Foley az üzenetekben hírek szerint szexuális praktikákat taglalt, a címzetteket arra biztatta, vetkőzzenek le, vagy egyszerűen csak az iránt érdeklődött, mit kérnek születésnapjukra.

A politikus - aki lemondása után bejelentette, súlyos alkoholfüggő, s ezért elvonókúrára vonul -, ügyvédje útján tudatta, sajnálja, ami történt, s vállalja a felelősséget az esetlegesen okozott kárért. Az ügy pikantériája, hogy a kongresszus illetékes bizottságának társelnökeként az egyedülálló Foley jegyez egy a szexuális bűncselekményeket szigorúan szankcionáló törvényt, amelynek a megsértésével most gyanúsítják. A republikánus párti politikus ráadásul előszeretettel illette gyalázatként a gyermekmolesztálást és az internetes gyerekpornográfiát.

A demokrata pártiak most azzal vádolják a republikánusokat, köztük képviselőházi vezetőket, hogy hónapok óta tudtak arról, Foley nem helyénvaló ajánlatokat tett a gyakornok fiúknak. Követelték, hogy az igazságügyi minisztérium - amelyet Dennis Hastert, a képviselőház republikánus párti elnöke fölkért egy vizsgálat lefolytatására -, azt is tárja föl, vezető republikánus politikusok megpróbálták-e eltussolni az ügyet politikai megfontolásokból. Tony Snow fehér házi szóvivő a botrányt kirobbantó ABC televízió reggeli műsorában azt mondta, nem szerencsés dolog, hogy egyesek azt gondolják magukban, "OK, sikerül-e politikai előnyt kovácsolni ebből (az ügyből)".

A republikánusok a bizonytalan kimenetelű november 7-i kongresszusi választásokon elveszíthetik a képviselőházban és a szenátusban jelenleg meglévő többségüket.