A hatóságok értetlenül állnak a legújabb USA-ban töürtánt iskolai lövöldözés előtt. A gyilkos - egy háromgyermekes apa - búcsúüzenetei szerint tizenéves kora óta magába fojtott harag miatt állt bosszút. A büntetlen előéletű szellemileg épnek mondott férfi négy tizenéves amis kislányt gyilkolt le a tanteremben, mielőtt magával is végzett.

Megölt négy kislányt, és nyolcas súlyosan megsebesített egy fegyveres egy pennsylvaniai iskolában. Ami a gyilkosságokat kiemeli az Egyesült Államokban korántsem ismeretlen - egy héten belül már a harmadik ilyen történt - iskolai vérengzések közül, az az, hogy a lövöldözés egy Lancaster megyei amis iskolában történt, és az áldozatok 6-13 éves kislányok voltak, akiket gyakorlatilag kivégzett a fegyveres.

A hatóságok szerint a férfi - Charles Carl Roberts IV. tejesautó-sofőr - 20 évvel ezelőtti események miatti bosszúként fogott fegyvert - három lőfegyvert vagy 600 tölténnyel, illetve késeket - és tört be az egytantermes iskolába. A 15 fiút, egy állapotos asszonyt, és három másik kisgyermekes nőt kizavart a helyiségből, megkötözte a kislányokat, elbarikádozta az ajtókat, majd sorban elkezdte agyonlőni áldozatait. Mire a rendőrség beejutott a terembe három lány és a fegyveres is halott volt. A negyedik kislány kórházba szállítása után vesztette életét.

Roberts az akció alatt telefonon beszélt feleségével, akinek azt mondta, hogy most bosszút áll egy régi harag miatt. Kérdés mi lehetett ez, ugyanis a búcsúlevelében írt 20 évvel ezelőtti események idején még alig tizenéves volt. Jeffrey Miller pennsylvaniai rendőr-felügyelő szerint a búcsúlevelek és a telefonhívások alapján egyértelmű, hogy a háromgyerekes apa "dühös volt az életre, és dühös volt Istenre".

Felesége közleményt adott ki, amely szerint Roberts szerető férj és jó apa volt. Munkatársainak csak az tűnt fel az utóbbi napokban, hogy nem cseveg és viccelődik velük. A rendőrség szerint a férfi soha nem volt büntetve, és soha nem állt kezelés alatt elmeproblémák miatt.

A férfi a rendőrök szerint nem vallási meggyőződésük miatt támadt éppen az amisokra, hanem mert az iskola közel volt lakásához, és lányok is voltak benne.

A hétfői iskolai lövöldözés egy héten belül már a harmadik ilyen az Egyesült Államokban. Múlt szerdán egy 16 éves lány vesztette életét, amikor rálőtt egy fegyveres, aki később magával is végzett egy coloradói középiskolában, pénteken pedig egy tanár halt meg, aki szóváltásba keveredett egy felfegyverkezett diákkal.