Gyurcsány a nemzetközi politikai citromdíj jelöltje

2006.10.04. 19:01

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezet az openDemocracy nevű szervezet "Rossz demokrácia" díjáért folyó versenyben, igaz, még egész októberben lehet rá szavazni. A díjat minden hónapban olyan politikusoknak vagy politikai szervezeteknek osztják ki, akik, illetve amelyek "elárulták a beléjük vetett politikai bizalmat". Gyurcsány többek között egy gyerekkereskedelemmel vádolt emírrel és egy thai puccsistával verseng a díjért.

Gyurcsány Ferenc kormányfő is versenyben van ebben a hónapban a demokratikus szabályokat semmibe vevő politikusok képzeletbeli citromdíjáért. A díjat az openDemocracy nevű, a politikai és emberi jogok betartásáért és szélesítéséért küzdő szervezet ítéli oda. A szervezet vezetője Isabel Hilton, a BBC és tekintélyes brit lapok, többek között az Independent és a Guardian egykori újságírója.

A Bad Democracy Awardot, azaz "Rossz demokrácia díjat" - amire ebben a hónapban Gyurcsányt is jelölték - olyan politikusoknak és a politikai szervezeteknek osztják ki minden hónapban, amelyek - az oldal készítői szerint - "elárulták  a beléjük vetett politikai bizalmat" vagy diktatorikus eszközökkel kormányoznak. A jelölteket az olvasóknak kell beküldeniük, közülük a szerkesztők választják ki a szerintük hat legszörnyűbb cselekményt elkövető hat politikust, akik minden hónapban megmérkőznek a díjért. Év végén aztán a havi győztesek közül választják ki az év leginkább antidemokratikus politikusát.

Gyurcsány az őszödi beszédben beismert hazugságok miatt került a jelöltek közé októberben, sőt nem csak jelölték, de magasan vezeti is a versenyt. Az oldal szerkesztői az őszödi beszéd mellett felemlegetik, hogy Magyarország gazdasági besorolása egyre rosszabb, így - mint írják - a kormányfő bőven megérdemli a díjat a "gazdasági impotencia és a bőséges politikai arrogancia miatt" is.

A magyar miniszterelnök az eddig beérkezett szavazatok 76 százalékával vezet Sonthi Boonyaratglin  thaiföldi tábornok előtt (ő eddig 13 százalékot kapott), aki vértelen katonai puccsot hajtott végre országában. A harmadik helyen egy gyerekkereskedelemmel vádolt dubaji emír áll.

A másik három ehavi jelölt Shinzo Abe japán miniszterelnök, akit azért jelöltek, mert módosítani szeretné a japán békealkotmányt, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, akit a kurdok és török értelmiségiek elleni fellépéssel vádolnak, illetve Vojiszlav Kostunica szerb elnök, aki a koszovói függetlenségi követelései kapcsán tett nacionalista nyilatkozataival került a díjra esélyesek közé.

Idén eddig a díjazottak között volt például George W. Bush amerikai elnök a terrorista tevékenységgel vádolt foglyokkal szemben követett amerikai bánásmód miatt, Alexander Lukasenko fehérorosz elnök a demokratikus szabadságjogok lábbal tiprása miatt, illetve Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, országának megnyomorítása miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK