Megszégyeníteni akarják Gyurcsányt a citromdíjjal

2006.10.06. 10:34

Egyelőre Gyurcsány Ferenc vezet a hónap legantidemokratikusabb politikusa címéért hirdetett versenyben. Az openDemocracy nemzetközi jogvédő szervezet internetes szavazása az ötletgazdák szerint pusztán a demokrácia ellen vétő politikusok elé tartott szatirikus görbe tükör, de azért cél az is, hogy megszégyenítsék, illetve nevetségessé tegyék a jelölteket. A magyar miniszterelnök jelölése minden eddiginél több szavazót mozgatott meg.

Megszégyeníteni és nevetségessé tenni a demokratikus kormányzást aláásó, politikai bizalommal visszaélő vezetőket - a létrehozó szerint ez a célja annak a politikai citromdíjnak, amelyre októberben Gyurcsány Ferencet is jelölték az openDemocracy nemzetközi szervezet honlapján. Tom Burgis újságíró, a "Rossz Demokrácia-díj" atyja az [origo]-nak elmondta, hogy 5 nap alatt több mint 13 000 internetes szavazó tartotta Gyurcsányt a hónap legantidemokratikusabb politikusának, míg az utána következő jelölt, a Thaiföldön katonai puccsot végrehajtó Sonthi Boonyaratglin tábornok eddig csak körülbelül 5500 szavazatot kapott.

Az eddigi havi átlag 5-6 ezer szavazat volt. Persze abban, hogy szokatlanul sok szavazatot adtak le Gyurcsányra, nyilván közrejátszik az is, hogy a magyar sajtó részletesen beszámolt a voksolásról, és így sokan tudomást szerezhettek az oldalról.

A politikai és emberi jogok betartásáért küzdő szervezet, az openDemocracy honlapján minden hónapban hat, olvasók által javasolt jelöltet versenyeztetnek azért a címért, amely kimondja, hogy az adott hónapban ki ártott legtöbbet a demokráciának. Az előző három hónapban a hat-hat jelöltre összesen néhány száz szavazatot adtak le, most a magyar miniszterelnökre és a thai puccsistára leadott szavazatok száma már első héten a húszezres határt ostromolja.

A demokráciát nem méri barométer

Bár a hazugsággal választást nyerő magyar miniszterelnöknek a puccsista tábornok mellett egy gyermekcsempész arab emírrel és a békealkotmányt módosítani akaró japán miniszterelnökkel kell fel vennie a versenyt, Tom Burgis szerint a küzdelem nem aránytalan. "A demokrácia elleni vétség súlya relatív, függ a politikust körülvevő politikai környezettől is" - mondta az újságíró, aki szerint a demokráciához nincs barométer, azt nem lehet objektív műszerrel mérni. Így természetes, hogy egészen más elvárásaink vannak egy európai demokratikus állam miniszterelnökével és egy thaiföldi tábornokkal szemben - tette hozzá.

Burgis szerint a "Rossz Demokrácia-díj" jelöltjei között tökéletesen megférnek egymás mellett diktátorok és demokraták. Az újságíró egyébként azt mondta, szerinte Gyurcsány valóban bűnös. "Nagy hibát követett el azzal a beszéddel, még akkor is, ha nem a nyilvánosságnak szánta" - mondta, amikor személyes véleményéről kérdeztük. Hozzátette ugyanakkor, hogy őt jobban aggasztják a beszéd által kiváltott szélsőjobboldali megmozdulások, bár - mint hangsúlyozta - ezek sem jelentenek felmentést a miniszterelnök hibája alól.

A győztesnek levélben gratulálnak

Ha az openDemocracy olvasói úgy döntenek, hogy októberben Gyurcsány Ferenc ártott legtöbbet a demokráciának, a szervezet udvarias - kissé gúnyos - levélben fogja értesíteni győzelméről. Tom Burgis nem igazán vár választ a győztesektől ezekre a gratulációkra, mivel szerinte a szavazásokat nem is szabad túlságosan komolyan venni. Igaz ügyet szolgálnak ugyan, de inkább szatirikusak, ironikusak, és csak görbe tükröt szeretnének tartani a nem demokratikusan viselkedő politikusok elé, nem céljuk a nemzetközi vélemény formálása, nem akarnak komolyabb politikai hatást kiváltani.

Ennek ellenére a történet nem ér véget a havi győzteseknek küldött gratulációval. Az openDemocracy év végén a 12 havi győztes között még egy szavazást kiír "az Év Rossz Demokratája" címért, ebben a választási harcban esetleges októberi győzelme esetén Gyurcsány Ferencnek olyan vetélytársai lennének, mint George Bush amerikai, Alekszander Lukasenko fehérorosz, Kim Dzsong-il észak-koreai elnök vagy az izraeli hadsereg. És hogy mi lesz a végső győztes jutalma? "Őt kivégzik" - válaszolta erre tréfálkozva Tom Burgis, majd komolyra fordítva hozzátette: "Kap egy az előzőnél is hosszabb gratuláló levelet."

Habár a magyar miniszterelnök komoly esélyese az októberi cím megszerzésének, láthatóan ő sem veszi komoly fenyegetésnek a külföldi újságírók kritikáját. A Miniszterelnöki Hivatalban megkeresésünkre ugyanis mindössze annyit mondtak, hogy a jelenlegi politikai helyzetben nincs kapacitásuk arra, hogy a Rossz Demokrácia-díjjal foglalkozzanak.

Visnovitz Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK