Köztisztviselők tízezrei nem jutnak hónapok óta fizetéshez, és rendre fegyveres összetűzésekbe fulladnak a demonstrációk a palesztin területeken. A térség egyre mélyebb válságba sodródik a Hamász irányította kormány hatalomra kerülése óta. Mahmúd Abbász a helyzet megoldására tett kísérlete szerdán kudarcba fulladt, a palesztin elnök a kormány feloszlatását fontolgatja.

Legalább 12 halálos áldozatot és száznál több sebesültet követeltek a palesztin belvillongások az utóbbi napokban. A nyugtalanság oka, hogy zsákutcába jutottak a kormányon lévő Hamász és a palesztin elnök szervezete, a korábban kormányzó Fatah közötti egyezkedések. A két szervezet még a múlt hónapban állapodott meg, hogy közösen keresnek kiutat a válságból, amit a Hamász februári kormányra kerülése okozott. "Most nem folyik köztünk párbeszéd egy koalíciós kormány létrehozásáról. A szeptember 11-én megkötött előzetes koalíciós megállapodás már nem érvényes. Az egész tárgyalási folyamatot újra a nulláról kell kezdeni."

A Hamász kormányzása óta a palesztinok nehéz helyzetbe kerültek. Izrael nem folyósítja a havi 60 millió dollárnak megfelelő vámbevételeket, amely a palesztinokat illetné, és a nemzetközi közösség is befagyasztotta a segélyeket. A pénzt Izrael elismeréséhez kötik, amit eddig nem volt hajlandó megtenni a Hamász irányította kormányzat. A bajokat csak tetőzi az izraeli szigor a határokon: az átkelőket - biztonsági okokra hivatkozva - gyakorlatilag kénye-kedve szerint nyitja meg, illetve zárja le Izrael.

A pénzforrások hiánya és a blokád miatt gazdasági válság sújtja a térséget. Körülbelül 160 ezer palesztin köztisztviselő nem jutott hónapok óta fizetéshez, az utcai tiltakozások egyre inkább fegyveres összecsapásokba torkollnak. Sokan az összetűzések állandósulásától, sőt polgárháború kirobbanásától tartanak a két szervezet hívei között. Az elharapózó erőszakot jól jellemzi, hogy a hétvégén a Hamász kénytelen volt bezárni több rámallahi kormányhivatalt a Fatah-szimpatizánsok dúlása miatt, akik több épületet is felgyújtottak. Szerdán ismeretlenek pedig meggyilkolták a Hamász egyik vezetőjét Ciszjordániában, előzőleg a Fatah fegyveres szárnya, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai magas rangú Hamász-vezetők meggyilkolásával fenyegetőzött. Mint közölték, Háled Mesál, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetője, Szaíd Szajjám palesztin belügyminiszter és Juszef az-Zahar, a "Hamász-rendőrség" egyik vezetője szerepel célpontjaik között.

A dolgok odáig jutottak, hogy Abbász már a kormány feloszlatásáról és új választások kiírásáról beszél, ha két héten belül nem jutnak dűlőre. Abbász a Hamászt okolja a kudarcért, mivel szerinte egy hónapja, amikor megállapodtak a válság rendezése érdekében egy közös kormány létrehozásában, a szervezet belement abba, hogy elismerje Izraelt. Az elnök ezt be is jelentette New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen. Iszmáil Haníje hamászos miniszterelnök azonban néhány órával később ellentmondott bejelentésének.

Nem segített Abbászon a szerdán őt meglátogató Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter támogatása sem, aki szerint a Hamász nem maradhat kormányon, mert "kormányzása nem felel meg a palesztin nép életbevágó érdekeinek". A Hamász - legalábbis egyik minisztere - azonban közölte, nem szándékozik engedni "sem a belső, sem a külső nyomásnak", és nem fogja megengedni, hogy egyesek anarchiát teremtsenek a kormányváltás elérése érdekében.

Lehetséges megoldás ugyanakkor egy átmeneti szakértői kormány, amely elől a Hamász sem zárkózik el egyértelműen. Legalábbis Abdel Rahman Zaidan miniszter szerint, aki közölte, komolyan felmerült a szervezetben, hogy egy profikból, "nem politikai arcokból" álló kormányt hoznak létre, viszont ezt akkor nem a Hamász vezetné.

[origo]/MTI