Osztrák hulladékégető ellen demonstrálnak

2006.10.05. 18:48

Magyar és osztrák környezetvédők tiltakozó demonstrációt szerveznek egy ausztriai hulladékégető tervezett építése miatt. Tiltakozásuk kifejezésére teljes útlezárást tartanak a rábafüzes-heiligenkreuzi határátkelőhely osztrák oldalán szombaton.

A hulladékégető elleni demonstrációk magyar részről kezdődtek több mint fél éve, de hamarosan felemelték a szavukat az osztrák zöld szervezetek is. A demonstráció idején délelőtt 9-12 óra között a személygépkocsi-forgalmat a pinkamindszenti határátkelőhely felé, a tehergépjármű-forgalmat pedig a szentgotthárdi ipari parkban lévő határátkelőhely felé terelik el - tájékoztatta a Polgárok egy Ígéretes Szentgotthárdért (POLISZ) egyesület a távirati irodát.

Szentgotthárdon az váltotta ki a lakosság és a civil szervezetek, valamint a helyi önkormányzat tiltakozását, hogy az osztrák BEGAS Kraftwerk GmbH bejelentette: közvetlenül a magyar határ mellett, száz méterre Szentgotthárd város határától, és csupán 300 méterre az Őrségi Nemzeti Parktól, egy nagy teljesítményű hulladékégetőt kíván építeni. A hulladékégetőben évente 200 ezer tonna újra fel nem használható hulladékot és szennyvíziszapot akarnak elégetni.

Joób Márk, a POLISZ egyesület elnöke korábban azt nyilatkozta: "egy a határon átnyúló élő láncot szeretnének alkotni, a két ország lakosságának összefogását jelképezve".

A hulladékégető ellen tiltakozó magyar civil szervezetek képviselői szerint a két ország lakóinak összefogása ráirányíthatja a veszélyekre a nemzetközi sajtó figyelmét, amellyel szerintük megakadályozható lenne az égetőmű felépítése.