Titkos izraeli-szaúdi tárgyalások Iránról

2006.10.05. 16:54

Egy izraeli lap szerint az izraeli miniszterelnök és az izraeli titkosszolgálat, a Moszad vezetője az elmúlt időszakban titkos tárgyalásokat folytatott Jordániában a szaúdi királyi család tagjaival. A feltételezések szerint a tárgyalásokon szóba került az iráni atomügy és a palesztin probléma. A szaúdiak tagadták a találkozó létrejöttét, hiszen az arab országnak hivatalosan nincsenek kapcsolatai Izraellel.

Ehud Olmert izraeli kormányfő "az utóbbi hetekben" II. Abdalláh jordániai király ammáni palotájában titokban találkozott magas rangú szaúdi tisztségviselőkkel - jelentette csütörtökön a Jediót Ahronót izraeli napilap. A lap szerint a találkozót a király és Meir Dagan, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője szervezte meg. Olmertet kabinetfőnökével, Jórám Turboviccal és katonai attaséjával, Gadi Samni tábornokkal együtt az egyik éjszaka szállították helikopteren a jordániai fővárosba.

A több óra hosszáig tartó tárgyalás fő témája az atomfegyver birtoklására irányuló iráni törekvés jelentette veszély volt, valamint a "síita terrorizmus" terjedése a térségben. Olmert és szaúdi tárgyalópartnerei, akiknek kilétét a Jediót Ahronót nem közölte, megállapodtak abban, hogy a hírszerző szolgálatok együttműködnek Teherán atomprogramja ügyében.

A miniszterelnök elmondta azt is, hogy semmilyen gesztust nem tesz a palesztinoknak addig, amíg kormányukat a radikális Hamász vezeti s amíg szabadon nem engedik a júniusban elhurcolt Gilád Salit izraeli tizedest.

A Jediót Ahronót szerint a miniszterelnök közölte a szaúdi tisztségviselőkkel, hogy Izrael szerint nem lehet tárgyalási alap Szaúd-Arábia közel-keleti békekezdeményezése, amelyet az arab országok 2002-es bejrúti csúcsértekezletükön elfogadtak közös álláspontjuknak. E szerint ha Izrael az ENSZ 242. számú határozatának megfelelően kivonul az általa 1967 óta megszállva tartott arab területekről és "kielégítő" módon rendezi a palesztin menekültek ügyét, akkor az arab országok békemegállapodást kötnek a zsidó állammal, és normalizálják vele kapcsolataikat.

Olmert közölte, hogy Izrael a palesztinokkal való tárgyalásokon az útitervnek nevezett békekezdeményezést tekinti alapnak, amelyet az Egyesült Államok, az ENSZ, az Európai Unió és Oroszoroszág dolgozott ki. Az útiterv független palesztin állam létrehozásáról szól, de 2003-as meghirdetése óta csak papíron létezik. Szaúd-Arábia - amelynek soha nem voltak diplomáciai kapcsolatai Izraellel - határozottan tagadta, hogy tisztségviselői bármilyen izraeli tisztségviselővel kapcsolatba léptek volna.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK