Bérgyilkos végezhetett a Putyin-ellenes riporterrel

2006.10.08. 10:33

Feltehetően politikai gyilkosság áldozata lett Anna Politovszkaja orosz újságíró, Vlagyimir Putyin elnök kemény kritikusa. Az orosz vezetéssel oknyomozó riportjai miatt szembe került újságíró éppen egy csecsenföldi kínzásokról szóló riporton dolgozott, és hamarosan tanúskodott is volna egy emberrablási ügyben, amelyben Ramzan Kadirov oroszbarát csecsen vezér is érintett.

Valószínűleg csecsenföldi oknyomozó riportjai miatt vált gyilkosság áldozatává Anna Politovszkaja. A 48 éves orosz újságíró holttestére szombaton találtak rá moszkvai lakóházának liftjében - három golyóval a testében, és eggyel a fejében. A gyilkosság ügyében megindult a nyomozás, a rendőrség már közzé is tett egy fantomképet támadójáról, az épület biztonsági kamerájának felvétele alapján.

"Az elhalálozás egyik lehetséges magyarázata, egy előre kitervelt gyilkosság, amely kapcsolatban áll az áldozat közösségi vagy szakmai tevékenységével" - közölte az állami televízióban Vjacseszlav Roszinszkij ügyész-helyettes. A holttest mellett egy pisztolyt és négy tölténytárt találtak.

Kíméletlen kritikus

A gyilkosság politikai voltához kevés kétség fér. Anna Politkovszkaja Vlagyimir Putyin orosz elnök kíméletlen kritikusa volt. Az újságíró főként az 1999-ben indított második csecsenföldi háború borzalmairól a kezdetektől egészen a legutóbbi időkig adott tudósításai miatt került szembe az orosz legfelsőbb vezetéssel.

A napokban is egy csecsenföldi kínzásokról szóló riporton dolgozott, amely a Novaja Gazeta hétfői számában jelent volna meg. A lap főszerkesztője szerint voltak nála bizonyítékok és fényképek is. Csütörtökön pedig egy olyan, csecsenföldi emberrablásokra vonatkozó peres eljárásról beszélt a Szabadság rádióban Politovszkaja, amelyben Ramzan Kadirov oroszbarát csecsen vezér is szerepel, ő magát pedig tanúként idézték be.

Korlátolt vezető

Politovszkaja erős ellenszenvet és megvetést táplált Putyin iránt, akire úgy tekintett, mint egy, a szovjet biztonsági szolgálatban (KGB) belérögződött parancsuralmi szemléletet levetkőzni képtelen, korlátolt vezetőre, aki ráadásul elfojtja a szabadságot, és visszaveti Oroszországot a szovjet múltba. "Nem állhatom őt az aljasságnál rosszabb gyakorlatiasságáért, a cinizmusáért, a rasszizmusáért, a hazugságaiért, a Dubrovka-színház ostrománál bevetett gázért, az ártatlanok lemészárlásáért, ami egész első elnöksége alatt tartott" - írja az orosz elnökről tavaly Nyugaton több nyelven is megjelent, de Moszkvában csak angolul hozzáférhető, Putyin Oroszországa (Putin's Russia) című könyvében.

Halála miatt több jogvédő szervezet is felháborodott hangú tiltakozó nyilatkozatot tett közzé, és még az Egyesült Államok is a gyilkosság körülményeinek azonnali és részletes kivizsgálását követeli.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK