Viharvert kormányfők szövögetik jövőnket

2006.10.10. 7:48

Rendhagyó csúcstalálkozó helyszíne lesz kedden Visegrád, itt dugják össze fejüket a megtépázott tekintélyű kelet-európai kormányfők. Nem mindennapos, hogy négy olyan miniszterelnök tervezgeti együtt egy térség jövőjét, akik közül egy nem is igazán kormányfő, egyet hazugságai beismerésén értek, egy szép lassan kisebbségbe szorul, egyet pedig kiutálnak szövetségesei miatt. Mátyás király palotájában, a róla szóló mesék szellemében ülésezik a V4: miniszterelnöki tanácskozás lesz is, meg nem is.

A Magyarország mellett Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot magában foglaló, idén 15 éves Visegrádi Együttműködés (V4) miniszterelnökeinek keddi csúcstalálkozóján Pozsony hivatalosan átveszi Budapesttől a soros elnökséget. A találkozón egyebek mellett a magyar elnökség eredményeit, a V4 jövőjével kapcsolatos elképzeléseket vitatják meg, de szó lesz a schengeni övezethez való csatlakozásról és más uniós tagsághoz kötődő kérdésekről is. Várhatóan döntés születik a Nemzetközi Visegrádi Alap évi költségvetésének 3,2 millióról 5 millióra növeléséről, és közös nyilatkozatot is elfogadnak a résztvevők.

A találkozó elsősorban mégsem a programja, hanem a résztvevők miatt érdekes. A tanácskozásra hivatalos négy, belpolitikai viharok által megtépázott miniszterelnök közül az egyik már nem is miniszterelnök, kettőt megsuhintott a bukás szele, negyedik társuk pedig jóformán nemkívánatos személy lett politikai szövetségesei miatt. Akár szimbolikus jelentőségűnek is tűnhet, hogy a találkozót éppen a Mátyás királyról elnevezett visegrádi múzeumban rendezik.

A soha nem volt ajándék

A legendás Mátyás királyról szóló mesék egyike szerint a király furfangos találós kérdésekkel próbálta megleckéztetni a szegény ember csavaros eszű lányát, de a lány mindig kifogott a királyon. Az uralkodó egyebek mellett azt kérte tőle, hogy amikor meglátogatja, vigyen is neki ajándékot, meg ne is. A lány úgy oldotta meg a feladatot, hogy egy verebet vitt két szita között a király elé, ott kieresztette, a veréb pedig elrepült: volt is ajándék, meg nem is.

Forrás: MTI
Topolanek: volt is, meg nincs is

Mátyáshoz hasonlóan érezheti magát Mirek Topolánek cseh kormányfő, aki tulajdonképpen az előtt megbukott, hogy bármi öröme lehetett volna hatalmából. A múlt héten tartott bizalmi szavazást kormányáról a cseh parlament, de a voksolást a kormányfő három szavazat híján elbukta. Saját pártjában is volt néhány képviselő, aki tartózkodott, ez okozta vesztét a júniusi választások után teljesen kiegyensúlyozott erőviszonyokkal felálló cseh parlamentben, ahol az ellenzék és a kormánypártok megegyező számú mandátummal rendelkeznek.

Topoláneknek már a választási kampány sem indult jól. Felesége, a cseh Hillary Clintonnak is nevezett Pavla Topolánkova, egy rivális párt színeiben mérette meg magát, állítólag így akart bosszút állni azért, hogy a pletykák szerint Topolánek megcsalta a cseh parlament korábbi helyettes házelnökével. A családi botrányt tetézte, hogy újraindult Topolánek ellen egy korábbi vitatható ingatlanügy miatti vizsgálat is. A választásokon a nehézségek ellenére Topolánek jobbközép pártja nyert, ám koalíciós partnereivel együtt sem tudott parlamenti többséget szerezni. A teljesen kiegyensúlyozott cseh törvényhozás több mint két hónapig vajúdott a kormányalakításon, mire augusztus közepére felállhatott az általa vezetett kabinet, hogy aztán alig egy hónapos kormányzás után elbukja a bizalmi szavazást. Topolánek a visegrádi találkozó másnapján, október 11-én le is mond posztjáról.

Mondta is, meg nem is

Fotó: MTI
Gyurcsány: mondta is, meg nem is

Topolánekkel ellentétben Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök jól jött ki a saját maga ellen kért bizalmi szavazásból, ennek ellenére ő sincs legjobb formájában. Szeptember közepén nyilvánosságra került ugyanis a kormányfő egy májusi beszéde, amelyben trágár szavak kíséretében azt állította, hogy az áprilisi parlamenti választások előtti a kormánypártok a választási siker érdekében elhallgatták az ország valós helyzetét a választók előtt. A kiszivárgott Gyurcsány-beszéd komoly vihart kavart: erőszakba hajló utcai demonstrációk robbantak ki, Sólyom László államfő az ország morális válságba döntésével vádolta meg a miniszterelnököt, az ellenzék a kormányfő távozását kezdte követelni, majd az utcára szólította híveit, hogy így bírja távozásra.

A kritikák - többek között az államfő október elején elhangzott nyílt bírálata - miatt bizalmi szavazást kért a kormány programja ellen a kormányfő, előtte azonban felszólalásban igyekezett tisztázni a kialakult helyzetet. Beszédében több mindenért is bocsánat kért: a trágár szavakért, azért, hogy tévhitben tartották a választókat és hogy nem mondták ki, hogy a költségvetés egyensúlya felborult.

Tagadta viszont, hogy adatokat hamisítottak volna, illetve - lényegében ellentmondva ezzel saját őszödi beszédének - visszautasította, hogy tudatosan félrevezették volna a választókat, és az ellenzéket vádolta a helyzet elmérgesedése miatt. Gyurcsány helyzete sem áll messze Mátyás király meséinek világától, esete leginkább arra emlékeztet, amikor a furfangos lánynak úgy kellett hajbókolnia a király előtt, hogy közben mégse hajbókoljon.

Szövetség félszívvel

Magyar kollégájához hasonlóan ellenzéki tüntetések keserítik meg az életét Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfőnek is. Pedig a tavaly őszi - előre hozott - választásokat Jog és Igazság (PiS) nevű jobboldali pártjával megnyerő politikus szép reményekkel indult neki a parlamenti ciklusnak. A törvényhozási választásokon elért győzelem után ikertestvére, Lech megnyerte a lengyel elnökválasztást, és alig több mint fél esztendő múltán már ketten irányították az országot, mivel az addigi PiS-es kormányfő, Kazimierz Marcinkiewicz lemondott.

Forrás: MTI
Kaczynski: kellett is neki, meg nem is

A bajok akkor kezdődtek, amikor a kormányfő kirúgta egyik koalíciós partnerét, a Samoobronát (Önvédelem). A PiS mögötti második legnagyobb koalíciós párt vezérének - aki miniszteri tárcát, miniszterelnök-helyettesi posztot kapott - ugyanis számos alkalommal összeakadt a bajsza a kormányfővel. Kaczynski ezért rábírta testvérét - az elnököt -, hogy távolítsa el a kormányból a vidékfejlesztési tárcát felügyelő Andrzej Leppert. Válaszul a Samoobrona kilépett a koalícióból, ezzel pedig odalett Kaczynskiék parlamenti többsége.

A lengyel kormányfő pártja úgy igyekezett segíteni a helyzeten, hogy egyes tisztségviselői kormányzati posztok ígérgetésével és esetleges pénzügyi támogatások kilátásba helyezésével megpróbálták átcsábítani magukhoz a kolícióból kilépett párt több képviselőjét. Bár a Samoobronától szívesen megszabadult volna a PiS, többségének biztosítása érdekében mégis kénytelen volt az elpártolt szövetséges embereire támaszkodni. Hasonlóan a mesebeli okos lányhoz, akinek megparancsolta Mátyás, hogy az útfélen jöjjön hozzá, meg ne is, ezért a lány egyik lábával gyalogolt, másik lábával viszont egy öszvéren támaszkodott.

Az egyik ilyen ajánlattételről azonban az egyik megkörnyékezett képviselő titokban felvételeket készített, amelyet aztán átadott a médiának. Az őszödi Gyurcsány-beszédhez hasonló stílusú telefonbeszélgetések a korrupció gyanújába keveredett kormány menesztését követelő tüntetéssorozatot váltottak ki Lengyelországban, igaz, itt nem csak az ellenzék, de Kaczynskiék is az utcára vitték híveiket.

Elkötelezve is, meg nem is

Fotó: MTI
Fico: látszik is rajta, meg nem is

A négy visegrádi kormányfő közül talán Robert Fico szlovák miniszterelnök van a leginkább irigylésre méltó helyzetben - legalábbis a többiek szempontjából. Szeptember végén pártjának elnöki tisztségében is megerősítették a szlovák kormányfőt, és jelenleg a V4-országok közül egyedüliként Szlovákiának van stabil kormánya, jóllehet megalakításakor - és azóta is - kapott épp elég kritikát. Elsősorban a júniusi előre hozott választásokon vesztes korábbi kormánypártok egyike - a Magyar Koalíció Pártja -, illetve az Európai Unió támadta a szociáldemokrata Ficót, amiért kormányba emelte a roma- és magyarellenes kiszólásairól elhíresült Ján Slota radikális nacionalista Szlovák Nemzeti Pártját (SNS). Fico pártjának, a Smernek a tagságát még az Európai Szocialista Párt is felfüggesztette.

Slota magyarellenes kiszólásai miatt Göncz Kinga magyar külügyminiszter is többször tiltakozott szlovák kollégájánál, de Gyurcsány Ferenc is bírálta a szlovák kormányfőt egy beszédben az elhíresült - ám a szlovák hatóságok szerint légbőlkapott - nyitrai magyarverés után. Fico azzal védekezett, hogy valójában nincsenek magyarellenes incidensek, egyedi eseteket nagyít fel a külföldi és magyar média.

Fico nem vette be ugyan kormányába magát Slotát, de a szélsőségesen nacionalista politikus így is tagja a koalíciós pártok elnökeit tömörítő koalíciós tanácsnak. A szlovák kormányfő igyekszik elkerülni, hogy végképp rásüssék: a hatalom érdekében lepaktált a nacionalistákkal. Hasonlóan az okos lányhoz, aki a Mátyásról szóló mesében hálóban járult a király elé, engedelmeskedve a parancsnak, hogy jelenjen meg az uralkodó előtt felöltözve is, meg nem is. Fico is így tesz valahogy: vállalja is radikális szövetségeseit meg nem is, de a ravaszkodás mindenképp nyomot hagy kormányának megítélésén.

Ballai Vince

(A V4 kormányfőinek meséi még nem értek véget, a tanulság még hátravan. Az [origo] a helyszínen próbál utánajárni, hogyan képzelik el saját jövőjüket és térségünk jövőjét. Kövesse velünk az eseményeket!)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK