Az értetlen Ficóval civakodott a bölcselkedő Gyurcsány

2006.10.10. 16:38

A kétoldalú megbeszélések elmaradásán keveredett vitába egymással Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a Visegrádi Együttműködés keddi csúcstalálkozóján. Míg a magyar miniszterelnök azzal érvelt, hogy úgyis csak vita lett volna egy kétoldalú találkozóból, ezért nem kezdeményezték azt, szlovák kollégája értetlenségét hangoztatta a tárgyalás elmaradása miatt, és közölte, ő maga kész lenne a megbeszélésekre.

Hiába hangoztatták a Visegrádi Együttműködés országainak miniszterelnökei keddi csúcstalálkozójuk után, hogy a megbeszélések baráti légkörben folytak, a tanácskozásokat követő sajtótájékoztatón felszínre kerültek a magyar-szlovák viszonyban rejlő feszültségek. A vita azon a kérdésen alakult ki, hogy miért nem jött létre a csúcstalálkozó alkalmával magyar-szlovák kétoldalú tanácskozás is.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő az ezt firtató újságírói kérdésre azzal válaszolt, hogy a magyarok elleni szlovákiai "atrocitások okait, hátterét és mozgatórugóit gyökeresen eltérően látjuk, Robert Fico és jómagam". A magyar miniszterelnök szerint ugyanis ha kétoldalú megbeszélést folytattak volna, szlovák kollégája megismételte volna korábbi nyilatkozatait, amit ő maga is megtett volna, és azokat kölcsönösen visszautasították volna. Szerinte "akkor kell és akkor szabad találkoznunk", ha egy ilyen találkozó sikeres lehet. Gyurcsány Ferenc közölte, összeveszni nagyon könnyű, de "a megoldáshoz még több munka és még több idő kell".

Robert Fico erre azonnal reagált. A szlovák kormányfő kijelentette: nem gondolja, hogy vita alakulna ki közöttük, és először hallja az okát annak, hogy miért nem jött létre kétoldalú tanácskozás. A szlovák miniszterelnök szerint ő felkészült, hogy bármilyen témában tárgyaljon magyar kollégájával.

Gyurcsány Ferenc ezt követően egy másik újságírói kérdésre kifejtette "elvi álláspontját", amely szerint, ha valaki közel engedi a kormányhoz a radikalizmust, azzal bátorítja ezen eszmék követőit. Robert Fico erre is reagált, és közölte, reméli, hogy magyar kollégája nem Szlovákiára gondolt, amikor ezeket a szavakat mondta. Ezenkívül megismételte, hogy nem érti, miért nem jött létre kétoldalú tárgyalás, mivel ő nem lát olyan okot, ami miatt halogatni kellene ezt. Közölte, az ő kormányuk fellép a szélsőségek, az idegengyűlölet ellen, és az említett ügyek ki is lettek vizsgálva.

A két fél között kialakuló vita élét Mirek Topolánek cseh kormányfő igyekezett elvenni, amikor egy újságírói kérdésre közölte, "túlhiszterizáljuk a dolgokat".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK