Irány a Szahara!

2006.10.10. 21:51

A Transparency International 2005-ös összeállítása alapján a világ legkorruptabbnak tartott országa is a Szaharában fekszik. Egyben ez az ország a világ legfejletlenebb technológiai szintű állama is, aki pedig itt akar valamilyen vállalkozásba kezdeni, az jobb, ha tudja, a világon itt kell a legtöbb (összesen 19) procedúrán átesnie annak, aki cégalapításra adja a fejét.

Viaggio in Tschad

A hatalmas kiterjedésű, Magyarországnál jó 14-szer nagyobb (1,284 millió négyzetkilométeres) országnak tengeri kijárata nincs, a legközelebbi jelentősebb vízfelület, a fővárosától 1100 kilométerre fekvő Atlanti-óceán. Az ország belső területei a Szahara földrajzi középpontjában helyezkednek el, egyik legfontosabb kereskedelmi csomópontja, Faya Largeau városa a Szahara szíve. De itt található a hatalmas sivatag legmagasabb pontja is, a 3415 méter magas Emi Koussi.

Az ország gyér népessége ellenére igazi kulturális csomópont: több mint 200 törzs, több mint 120 féle nyelv fordul elő területén, a négy nagy afrikai nyelvcsalád közül három képviselteti magát népessége körében. Vallásilag is sokszínű, északi részeit muszlimok, déli területeit törzsi vallások követői és keresztények lakják. Ez a megosztottság persze nem igazán segítette az együttélést: a muszlim lakosság által szolgasorba hajtott nem muszlimok, sokszor lázadtak fel gazdáik ellen, később pedig a francia gyarmatosítók rontották a helyzetet azzal, hogy egyes törzseket kiváltságosként kezeltek.

Az ország gazdasági állapota meglehetősen elszomorító. A Világbank adatai szerint az egy főre jutó nemzeti jövedelem évi 400 dollár (86 ezer forint). Hatalmas területének mindössze 2,8 százaléka művelhető, de vízhiány miatt ebből is csak 300 négyzetkilométert munkálnak meg. A lakosság 80 százaléka a szegénységi küszöb alatt tengődik. Kiutat egyedül az jelenthet, hogy pár éve beindult az ország korábban egyetlen ásványi kincsének tartott timsó mellett felfedezett olaj kitermelése. Az ország másik jelentős természeti kincse nyugati határvidékén fekvő, méretét időszakosan változtató sekély tava.

Tényleg létezik ilyen ország: Csád

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK