Irány a Szahara!

2006.10.10. 21:51

Nem túl szerencsés ország az egykori francia gyarmat. A Világbank adatai szerint ez a Föld legelmaradottabb és legszegényebb állama. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem mindössze évi 240 dollár, azaz 51 ezer forint. De más dolgokban is utolsó a világon: például itt a legmagasabb az analfabéták aránya, mindössze a lakosság 17,6 százaléka tud írni vagy olvasni.

Nem sokkal kegyesebb hozzá a természet sem. Az 1,267 négyzetkilométeres ország négyötöde sivatag, ami a világ legforrób vidékei közé tartozik. Tengeri kijárata nincs, területének mindössze 0,03 százalékát borítja víz. A lakosság rendszeresen szenved aszályoktól, 2005-ben egyes felmérések szerint 3 millió ember, azaz a lakosság negyede éhezett. A helyzet idén sem jobb - állítja a BBC -, ezért még az elnök is esőért imádkozott.

Az ország legnagyobb bevételeit uránkincsének köszönheti. Bár ennek jelentősége kezd egyre kisebb lenni, még mindig az állami bevételek 72 százalékát adja az uránkereskedelem. A költségvetés azonban jelentős részben segélyekre szorul, az állami kiadások felét külföldről érkező adományokból fedezik. A nagy reménység az arany. A feltételezések szerint az ország déli részén jelentős lelőhelyek találhatók, két éve pedig megnyílt első kereskedelmi célra termelő aranybányája.

A nagyrészt (80 százalékban) muszlim lakosság jelentős része fekete, bár ezen belül számos népcsoportra oszlik. A legnagyobb törzs a hausza, ami a 12,5 milliós népesség több mint 50 százalékát teszi ki. Az elszegényedett társadalmi csoportokat a gazdasági nehézségeken és a természeti csapásokon kívül egy sajátos társadalmi intézmény is sújtja: bár a hivatalos kormányálláspont szerint ez rágalom, jogvédő csoportok állítják, hogy az országban a mai napig divat a rabszolgatartás, állítólag legalább minden tizedik parlamenti képviselő tart otthon szolgát.

Tényleg létezik ilyen ország: Niger

Sáling Gergő

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK