Kijavította a Vatikán a pápát

2006.10.11. 17:01

Korrigálta a Vatikán a pápa szeptemberi előadásának szavait. A Regensburgban tartott beszédében a pápa egy középkori gondolkodót idézve embertelennek nevezte az iszlámot. Az új változat szerint azonban a szöveg elfogadhatatlanul nyers.

A Vatikán kismértékben, de lényeges ponton korrigálta XVI. Benedek pápa sok muszlimot felbőszítő regensburgi beszédét, és megjelentette az interneten a "javított változatot". A katolikus egyházfő egy XIV. századi bizánci császárt idézett szeptember 12-én a regensburgi egyetemen mondott beszédében.

Az idézett részletben a bizánci uralkodó azt mondja perzsa beszélgetőpartnerének, hogy Mohamed próféta "csak rosszat és embertelent" hozott az emberiségnek, amikor meghagyta követőinek, hogy karddal terjesszék az iszlám hitet. A pápa úgy fogalmazott a regensburgi beszédben, hogy a bizánci császár "meglepően nyersen" fordult beszélgetőpartneréhez. A most korrigált változatban az szerepel, hogy "meglepően nyersen, számunkra elfogadhatatlanul nyers formában".

XVI. Benedek regensburgi beszéde tömegtüntetéseket váltott ki szeptemberben a muszlim világban, egy radikális csoport még a pápa meggyilkolását is kilátásba helyezte. Az egyházfő többször is sajnálkozását fejezte ki, hogy félreértették beszédét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK