Körülbelül 30 millió korona elcsalásának gyanúja miatt tartóztatták le Zdenek Dolezel volt cseh kabinetfőnököt. A posztot a szociáldemokraták kormányzásának idején betöültő Dolezel mellett két másik tisztviselőt is őrizetbe vettek, akiknek a gyanú szerint közük volt a Budisovi-kastély felújítása során elkövetett csaláshoz.

Korrupció gyanújával kedd este letartóztatták Zdenek Dolezelt, Stanislav Gross volt szociáldemokrata miniszterelnök egykori kabinetfőnökét. Dolezelt és két társát, akiket szintén letartóztattak, azzal gyanúsítják, hogy egy európai uniós projekt megvalósítása kapcsán szándékosan csaltak, és ezzel 30 millió koronás személyes nyereséghez jutottak.

A három személy - Dolezelon kívül egy szociáldemokrata polgármestert és egy mezőgazdasági minisztériumi hivatalnokot is érint az ügy - pályázat alapján nagyobb összegű pénzt kapott az uniótól és az állami költségvetésből a Budisovi-kastély felújítására. Szakértői vélemények szerint azonban a felújítás a valóságban jóval kevesebbe került, mint amennyi pénzzel az érintettek hivatalosan elszámoltak. A különbözetet a gyanúk szerint a pályázók zsebre tették.

A cseh jobboldali politikusok és média szerint az ügy újabb bizonyítéka a szociáldemokrata kormányok alatti állítólag virágzó korrupciónak. Jirí Paroubek volt kormányfő, akinek Dolezel egy ideig szintén kabinetfőnöke volt, szerdán a szociáldemokrata párt nevében azonnal elítélte a korrupciós ügyet, elhatárolódott az elkövetőktől. Emlékeztetett arra, hogy Dolezelt egy tavalyi affér után azonnal menesztették, és a pártból is kizárták.

Az említett tavalyi botrány az Unipetrol cseh vegyipari holding magánosításával van összefüggésben. A Nova kereskedelmi televízió által nyilvánosságra hozott felvételen Dolezel egy lengyel lobbistával tárgyalt. A szöveg alapján ara lehet következtetni, hogy pénzt kért azért, hogy bizonyos körök elősegítenék az Unipetrolnak a lengyel PKN Orlen kezébe játszását. A cseh hatóságok szerint az Unipetrol eladása a PKN Orlennek tiszta volt, Lengyelországban azonban az ügyészség és egy parlamenti bizottság vizsgálja privatizációt.