Még mindig divat a gyerekek sanyargatása

2006.10.11. 11:09

A világ sok országában semmilyen jogi, társadalmi védelmet nem élveznek a gyerekek, ezért még mindig rendkívül elterjedt a gyerekbántalmazás - derül ki egy ENSZ-tanulmányból. Testi fenyítés, prositúcióra és munkára kényszerítés, bebörtönzés vár a gyerekek jelentős részére a világ sok országában.

Elfogadott és széles körben követett gyakorlat a gyerekek bántalmazása, munkára kényszerítése - állítja a BBC egy ENSZ-tanulmányra hivatkozva. A kutatás szerint a munkára kényszerített gyerekek száma eléri a 6 milliót világszerte, de legalább ennyien váltak prostitálttá.

A bebörtönzött kiskorúak száma meghaladja az egymilliót. A felmérés szerint ráadásul jelentős részük állandó szexuális zaklatának, bántalmazásnak van kitéve.

Az felmérés készítői kíváncsiak voltak a gyerekeket védő törvényekre is. Kiderült, hogy több mint egymilliárd olyan gyerek él a világon, akiket törvényesen vethetnek alá testi fenyítésnek tanáraik. A napokban nyilvánosságra kerülő ENSZ-jelentés az első, amely az egész világra kiterjedően foglalkozik a kérdéssel.

A kutatást vezető Paulo Sergio Pinheiro szerint itt az ideje, hogy a gyerekek is megkapják az őket megillető jogokat. Pinheiro a női egyenjogúságért folyó küzdelemhez hasonlította a gyerekek hatékonyabb védelmének kiépítését.

Indiai óvatosan változtat

Van azért pozitív példa is. Az indiai kormány kedden elfogadott egy törvényt, melynek értelmében tilos a 14 évesnél fiatalabb gyerekeket otthon, szállodákban vagy éttermekben dolgoztatni. A Guardian szerint a szigorítás következtében 250 ezer gyerek mentesül valamilyen kemény fizikai munka terhei alól.

A brit lap ugyanakkor megjegyzi azt is, hogy a lépés meglehetősen bátortalan. Az indiai állami statisztikák szeirnt ugyanis a 16 milliót is eléri a dolgozó gyerekek száma, a Világbank pedig 45 millióra becsüli a robotoló kiskorúakat. Minden esetre a törvényt megszegő munkáltatók akár egyéves börtönbüntetést is kaphatnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK