Több amerikai börtönben kutyákkal fegyelmeznek

2006.10.11. 20:07

Öt amerikai szövetségi állam büntetés-végrehajtási rendszerében engedélyezik, hogy a börtönőrök képzett harci kutyákkal kényszerítsék a cellák elhagyására az ezt megtagadó rabokat, és ezt mostanáig sikerült titokban tartani - állítja a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.

"Az egész világ látta azt a fényképet, amelyen amerikai börtönőrök egy vicsorgó kutyával félemlíttetnek meg egy rabot az iraki Abu Graib börtönben, de mind ez idáig titokban maradt, hogy harci kutyákat alkalmaznak a fogva tartottak ellen az amerikai börtönökben is" - mondta Jamie Fellner, a HRW amerikai igazgatója, hozzátéve, hogy amerikai büntetés-végrehajtási szakemberek elszörnyedtek, amikor az emberi jogi szervezet tájékoztatta őket erről a gyakorlatról, amely a jogvédők tudomása szerint Connecticut, Delaware, Iowa, Dél-Dakota és Utah államban még létezik.

A HRW úgy tudja, hogy kitartó ellenállás esetén az őrök megparancsolják a kutyáknak, hogy harapják meg a renitens rabokat. A szervezet szerint nincs még egy olyan ország a Földön, amelyben ilyen célra használnának kutyákat.

A HRW abban nem talál kivetnivalót, ha az őrök a börtön területén való járőrözéshez magukkal visznek kutyát.