Japánt fenyegeti Észak-Korea

2006.10.12. 11:42

Szigorú ellen-intézkedésekkel fenyegette meg Japánt Észak-Korea arra az esetre, ha Tokió büntető-intézkedéseket léptet életbe vele szemben állítólagos atomrobbantása miatt. Japán a fenyegető koreai nyilatkozat óta már importtilalmat vezetett be Koreával szemben. Egy phenjani illetékes azt mondta: nem szoktak a levegőbe beszélni, mindenki meglátja majd, milyen válaszlépésről beszéltek, amikor bekövetkeznek.

Észak-Korea "szigorú ellen-intézkedéseket" helyezett kilátásba Japánnal szemben arra az esetre, ha a szigetország újabb szankciókat vezetne be Phenjan ellen az általa bejelentett, állítólagos atomkísérlet miatt. A fenyegetésről a Kyodo japán hírügynökség számolt be csütörtökön, a Japánhoz fűződő viszony normalizálásért felelős észak-koreai nagykövetre, Szong Il Hora hivatkozva.

A nyilatkozat szerdán hangzott el, még mielőtt Tokió bejelentette volna új büntető-intézkedéseit. Japán szerdán fél évre megtiltotta Észak-Korea termékeinek importját, állampolgárainak japán területre lépését és hajóinak területén való kikötését. A nagykövet szerint Phenjan Japántól még inkább rossz néven veszi az ellene hozott szankciókat, mint másoktól, mert Tokió még mindig "nem tette eléggé jóvá" a Koreai-félsziget 1910 és 1945 közötti gyarmatosítását, ezért az ellen-intézkedéseknél ezt is figyelembe veszik majd.

Ami a konkrét ellenlépéseket illeti, Szong Il Ho csak annyit mondott: "Akkor válnak majd világossá, ha meglátják. Soha nem szoktunk a levegőbe beszélni." Az észak-koreai diplomata arról is beszélt, hogy Phenjan nagy figyelemmel kíséri az új japán kormányfő, Abe Sindzo lépéseit, akinek közismert az Észak-Koreával kapcsolatos kemény álláspontja. A kommunista rendszert különösen érdekli, hogy miként kezeli a japán kabinet az észak-koreai ügynökök által elrabolt japán állampolgárok ügyét.

2002-ben Észak-Korea elismerte, hogy az 1970-es, majd a 80-as évek során összesen 13 japán állampolgárt raboltak el, akik közül ötöt hazaengedtek, a többiről viszont azt állították, hogy meghaltak. Japán azonban bizonyítékokat követel a halálesetekről, és nyomozást szorgalmaz további, állítólagos emberrablásokról.

A Kyodo tudósítása szerint Szong arra is utalt, hogy Phenjan nem folytat tárgyalásokat Tokióval a kapcsolatok normalizálásáról, amíg a szankciók érvényben vannak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK