Meghalt "Repülőgép", a legöregebb kubai

2006.10.12. 16:09

Elhunyt Kuba legidősebb embere. Benito Martinez Abogan 126 éves volt. Ápolója szerint hosszú életének titka a sok zöldségben és a vidéki életben rejlik. Benito Martinez Abogan még Fidel Castro apjának farmján is dolgozott, élénksége miatt beceneve csak "Repülőgép" volt.

Százhuszonhat éves korában elhunyt a legidősebb kubai férfi, akit a napokban tüdő- és szívpanaszokkal vittek kórházba - közölte az öregek otthona, ahol a karibi szigetország eddigi "korelnöke" élt. Benito Martinez Abogan hosszú életének titkát Noel Lopez, az otthon munkatársa abban látja, hogy a férfi vidéken élt, sok zöldséget evett, és nem dohányzott. Maga Martinez egyik utolsó nyilatkozatában azt mondta: azért élt meg ilyen magas kort, mert mindenkivel ki tudott jönni.

Az a vágya azonban már nem teljesülhetett, hogy még egyszer ellátogasson szülőhazájába, Haitibe, ahol 1880. június 19-én meglátta a napvilágot. Onnan vándorolt ki 1925-ben Kubába, ahol cukornád- és kávéültetvényeken dolgozott. Rövid ideig Fidel Castro párt- és állami vezető apjának a farmján is alkalmazták. Barátai Avionnak (Repülőgépnek) nevezték az energiával teli, vidám öregembert, aki élete végéig jól látott és hallott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK