Amerikai rockzenész fia lett az al-Kaida mindenese

2006.10.12. 12:01

Hazaárulással vádolják és halálbüntetés fenyegeti azt az amerikai férfit, aki egy zsidó származású kaliforniai rockzenész fiából lett az al-khaidás fenyegető-videók producere. A magát csak "Azzám, az amerikai"- nak nevező férfi, feltehetően valahol Pakisztánban él. Több mint ötven év után ő az első, aki ellen hazaárulás miatt emeltek vádat az USA-ban.

1952 óta első alkalommal emeltek vádat amerikai állampolgár ellen hazaárulás miatt. Adam Yahiye Gadahnt szerdán vádolták meg hazaárulás mellett terroristák segítése miatt is. Akár még halálbüntetésre is ítélhetik a 28 éves férfit - egy sikertelen kaliforniai rockzenész fiát, aki áttért az iszlámra - írja a brit Times. Ügyében két éve folyik nyomozás, amely akkor indult, amikor egykori imámja felismerte őt, mint az egyik beszélőt egy al-Kaida-videón, amelyet az amerikai elnökválasztás idején tettek közzé. Ebben, az "utcákat vérbe borító" támadással fenyegették meg az Egyesült Államokat.

A férfi elítélése és bíróság elé állítása azonban nehézségekbe ütközik. A többnyire csak "Azzam, az amerikai" néven emlegetett Gadahn ugyanis, a feltételezések szerint a tengerentúlon - Pakisztánban - tartózkodik, ahol az al-Kaida videógyártó egysége, az Al-Sahab is található. A hatóságok az Al-Sahabot sejtik a jellemzően, a nyugati államokat támadással fenyegető al-khaidás felvétel közzététele mögött. Például ők sugározták, a tavaly július 7-i londoni robbantások két elkövetőjének, Mohamed Sidique Khannak és Shehzad Tanweernek a videóját is.

Az FBI szerint Gadahn személyesen is feltűnt már legalább három videón, a legutóbbit egy iszlamista honlapon tették közzé egy hónapja. "Ha a cionista kereszteslovagok gyűlölettel és iszlám-ellenességgel teljes misszionáriusai, mint például maga a főkeresztes, George Bush, felhagynának hitetlenségükkel, vezekelnének és belépnének az iszlám fényébe, és szembe fordítanák fegyvereiket az Úr ellenségeivel, azt elfogadnánk tőlük, és testvéreinkké válnának az iszlámban" - mondta Azzam, az amerikai.

A pszichedelikus rocktól az al-Kaidáig

A brit lap szerint kivételes pályát futott be az amerikai kisfiúból videóharcossá vált Gadahn, aki Adan Perlman néven született egy zsidó származású pszichedelikus rockot játszó zenész fiaként. Apja a zenélés mellett kecskefarmot tartott fenn, ahol kóser módon termelték és értékesítették a kecskehúst. Apja még születése előtt kikeresztelkedett és felvette a Gadahn nevet. Családja otthon nevelte a fiút, aki tizenévesen fellázadt keresztény neveltetése ellen, heavymetálos lett, és más vallások iránt kezdett érdeklődni.

Ezek közül az iszlám keltette fel érdeklődését, és hamarosan már egy mecset bentlakó gondnokaként dolgozik a kaliforniai narancsvidéken. Itt került jó barátságba egy kis csoport pakisztáni fiatallal, és csatlakozott hozzájuk a kevésbé elvakult hívők elleni támadásokban. Ekkor kezdte magát Adam Yahiye Gadahn-nak hívatni, ám amikor megütött egy imámot, kirúgták a mecsetből, és őrizetbe is vették a hatóságok. Ezt követően 1998-ban elhagyta családjának Los Angeles-i otthonát, majd Afganisztánba utazott, ahol az al-Kaida egyik kiképzőtáborába ment.

Az FBI szerint Gadahn először fordítóként dolgozott a terrorszervezetnek, majd felajánlotta számítógépes ismereteit, hogy propaganda-anyagokat állítsanak össze. Az afganisztáni amerikai invázió idején Pakisztánba menekült. Családjával 2002 eleje óta nem tartja a kapcsolatot. Feleségül vett egy pakisztáni nőt, akitől egy fia született.

KAPCSOLÓDÓ CIKK