Vérfürdővel járt a Srí Lanka-i kormányhadsereg Jaffna-félszigeti offenzívája, amelyet a tamil kisebbség önálló államáért harcoló fegyveres szervezet, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) ellen intézett szerdán. Több száz ember vesztette életét, és további százak sebesültek meg a tíz órás küzdelemben.

A szemben álló felek eltérő adatokat közöltek a harcok halálos áldozatairól és sebesültjeiről. A kormány egyik szóvivője szerint a hadsereg legalább 44 katonája esett el a csatamezőn. Sokan nem jelentkeztek alakulatuknál az összecsapások után, lehetséges, hogy az eltűntek közül néhányan szintén életüket vesztették - tette hozzá. A sebesült katonák számát 430-ban adta meg a kormányszóvivő, a másik fél emberveszteségét pedig kétszáz főre tette.

A tamil "tigrisek" sokkal kisebb saját veszteséget ismertek el, s ugyanakkor nagyobbat tüntettek fel kormányoldalon. Az ő bejelentésük szerint az LTTE tíz harcosa maradt holtan a csatatéren, míg a szervezet fegyveresei a hadsereg 75 katonájának holttestét találták meg a csatározások után.

Egybehangzóak voltak a beszámolók abban a tekintetben, hogy mintegy tíz órán át dúlt az öldöklő küzdelem a szerdán reggel megkezdett offenzíva keretében. Az is többé-kevésbé egyező a kétféle közlésben, hogy a "tigrisek" nagyon kemény ellenállást tanúsítottak. "Ez az offenzíva kudarcba fulladt. Nagy hiba volt elkezdeni" - ismerte el nyugati tudósítók előtt a hadsereg névtelenül nyilatkozó illetékese. Nyilatkozata szerint 115, különösen szorult helyzetbe került kormánykatonát csak üggyel-bajjal sikerült repülőgépen kimenekíteni a harcok térségéből.

A dél-ázsiai szigetország (a volt Ceylon) északi részén élő hindu tamil kisebbség fegyveres szervezete 1972 óta harcol a buddhista szingaléz többség colombói kormánya ellen egy önálló tamil állam létrehozásáért. Több mint hatvanezer ember vesztette életét azóta a harcokban, katonák és civilek vegyesen. 2002 február 23-án tűzszüneti megállapodást írtak alá a felek, és tárgyalásokat kezdtek egy tartós békeegyezségről, de ezek 2003 áprilisában megszakadtak.

Szinte mindennapossá váltak a harcok 2006. szeptember 12. óta, amióta Norvégia bejelentette, hogy újabb béketárgyalásokat szervez a Srí Lanka-i konfliktusban szemben álló erők között. A térségben szolgáló diplomaták azzal magyarázzák ezt, hogy mindkét fél az erő pozíciójából akar tárgyalni a felújuló béketárgyalásokon.