Elérte célját a pápa bocsánatkérése

2006.10.13. 20:38

Harmincnyolc iszlám tudós és muzulmán főmufti a legkülönbözőbb országokból elfogadta XVI. Benedek pápa bocsánatkérését azokért a mondataiért, amelyekben az iszlámot állítólag sértő idézetek szerepeltek egy szeptemberi németországi beszédében - jelentette be pénteken Ammánban egy muzulmán magazin szerkesztője.

Az iszlám világ vezető vallási személyiségei elfogadták XVI. Benedek pápa bocsánatkérését. A szóban forgó tudósok aláírtak egy ilyen értelmű nyílt levelet, és ezt vasárnap átadják a Vatikán ammáni követének abban a reményben, hogy párbeszédet kezdhetnek a pápával az iszlámmal szembeni előítéletek eloszlatására - közölte Szohail Nakhúda, a jordániai székhelyű Iszlámika Magazin szerkesztője. A levél szombaton megjelenik a magazin internetes honlapján.

Az aláírók között van Habib Ali sejk, az abu-dzabi Tába Intézettől, valamint Gázi bin Muhammad herceg, II. Abdalláh jordániai király különtanácsadója, továbbá az egyiptomi, az oroszországi, a boszniai, a horvátországi, a koszovói, a törökországi, az üzbegisztáni és az ománi főmufti, Muhammad Ali Taszkhiri ajatolláh iráni síita vallási vezető és Seyyed Hossein Nasr, a washingtoni Georgetown Egyetem professzora.

A katolikus egyházfő egy németországi előadásában idézett egy középkori szöveget, amely szerint az iszlám hit "csak gonoszságokból és embertelenségekből" áll. Ezzel nagy felháborodást váltott ki a muzulmánokból szerte a világon, noha utólag elhatárolta magát a szövegtől, mondván, az nem az ő nézeteit tükrözi. Ezenkívül kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy beszédével megsértette a muzulmánokat. Több muzulmán vezető azonban közölte, hogy a pápai bocsánatkérés sem tudta kiengesztelni.

A pápa korábban maga is kezdeményezte a keresztények és a muzulmánok közötti párbeszédet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK