Késik az alku Észak-Korea szankcionálásáról

2006.10.14. 13:33

A Korea-félsziget nukleáris kérdését diplomáciai úton, békés eszközökkel kell megoldani, természetesen erőszak nélkül - értettek egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldöttei. Mindazonáltal Oroszország és Kína fenntartásai miatt késik a szavazás a határozatról.

Sújtsák erélyes szankciókkal Észak-Koreát a nemrégiben végrehajtott nukleáris kísérlet miatt - szorgalmazta szokásos szombati rádióbeszédében George Bush amerikai elnök. Bush úgy ítélte meg, hogy egy erélyes (nem katonai jellegű szankciókat elrendelő) határozat elfogadásával világosan jeleznék az észak-koreai rendszernek, hogy nem tűrik el nukleáris tevékenységét. Az egész világ, közte az Egyesült Államok szövetségesei, valamint a hatoldalú tárgyalásokon résztvevő államok egyetértenek abban, hogy a BT hozzon keményhangú határozatot, amely követeli az észak-koreai nukleáris program felfüggesztését is - hangoztatta Bush. Az amerikai elnök hozzátette, Washington kész a hatoldalú tárgyalások többi résztvevő államával - Dél-Korea, Japán, Kína és Oroszország - olyan diplomáciai megoldást találni, amellyel meggyőznék Phenjant, hogy adja fel nukleáris tevékenységét.

A Biztonsági Tanácsban azonban Oroszország és Kína óvatos hozzáállása és fenntartásai miatt késik a szavazás a határozatról. A határozattervezetet megvitató BT-ülést két órával későbbre halasztották, hogy az öt állandó BT-tagnak és Japánnak ennyivel is több ideje maradjon az egyeztetésre.

Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter szombaton Moszkvában úgy nyilatkozott, hogy a készülő BT-határozatban semmiképpen sem szabad az erő alkalmazásával megfenyegetni Észak-Koreát. A Korea-félsziget nukleáris kérdését diplomáciai úton, békés eszközökkel kell megoldani és természetesen erőszak nélkül. A BT-határozat hatálya korlátozott időre szólna és a szankciók automatikusan megszűnnének, ha Phenjan visszatérne a tárgyalóasztalhoz - fejtette ki Szergej Ivanov.

Az orosz ENSZ-küldöttség előzőleg olyan újabb utasítást kapott Moszkvából, hogy a határozat ne tartalmazzon semmiféle utalást az ENSZ-alapokmány VII. fejezetére, ami elvben módot adna egy esetleges katonai fellépésre. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet meglepettségének adott hangot az orosz álláspont módosulása miatt. "Azt hittem, megállapodtunk arról, hogy szombat délelőtt szavazunk" - mondta.

Szergej Lavrov külügyminiszter Moszkvában Tang Csia-hszüan kínai küldöttel folytatott eszmecsere után úgy nyilatkozott, a határozati javaslat néhány eleme "megvitatásra és tisztázásra szorul", s ezeken még "tovább kell dolgozni". A kínai ENSZ-nagykövet arra a kérdésre, hogy Peking vétót emel-e szombaton a BT-ben, azt mondta, "ez a végleges szövegtől függ, ilyen pedig egyelőre nincs".

Radioaktivitást mutattak ki amerikai vizsgálatok egy észak-koreai kísérleti telepen, így Washingtonnak megvannak az első bizonyítékai arra, hogy Észak-Korea valóban atomrobbantást hajtott végre a hét elején. Egyelőre azonban még csak a vizsgálatok előzetes eredményeiről van szó, így további vizsgálatokra van szükség - adta hírül meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva a CNN. A mintákat az amerikai légierő egyik különleges repülőgépe gyűjtötte be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK