A prágai bíróság pénteken vizsgálati fogságba helyezte Zdenek Dolezelt, Stanislav Gross és Jirí Paroubek volt cseh kormányfők egykori kabinetfőnökét és két bűntársát. Eredetileg azzal gyanúsították őket, hogy számlák és szakértői jelentések meghamisításával harmincmillió koronát (hozzávetőleg háromszázmillió forintnak megfelelő összeget) vágtak zsebre egy morvaországi kastély felújítására nyert uniós pénzből.

Több cseh lap úgy tudja, hogy a letartóztatott férfi, alvilági elemek felbujtásával gyilkosságot tervezett a rendőrség egyik magas rangú nyomozótisztje ellen, akinek a csoportja felderítette a bűntetteket. Ezt az értesülést Blanka Kosínová szóvivő nem kommentálta, csupán annyit jegyzett meg, hogy vizsgálják ennek a gyanúnak a hitelességét - számol be a Népszabadság.

Prágai források úgy tudják: kiderült, Dolezel kompromittáló adatokat gyűjtött Frantisek Bublan belügyminiszterről, akit ezek alapján igyekezett bemártani Jirí Paroubek kormányfőnél és megbuktatni őt. Egyik barátját szemelte ki a reményei szerint megüresedő posztra. A nemrég leköszönt cseh kormányfő azonban tavaly menesztette őt, amikor a Nova kereskedelmi tévé rejtett kamerával rögzített felvételéből kiderült, hogy 2004-ben ötmillió koronát kért egy lengyel lobbistától azért, hogy fogadja őt Stanislav Gross akkori kormányfő.

A cseh és a lengyel rendőrség egyébként tavaly óta nyomoz az Unipetrol privatizálásának ügyében is, mert a cseh vegyipari konszern többségi tulajdonrészét a lengyel PKN Orlen szerezte meg, holott a Shell egymilliárd koronával többet ígért. Állítólag éppen Zdenek Dolezel kapott a lengyelektől és osztott szét kétszázezer koronányi csúszópénzt a kedvező döntés érdekében. Néhány hónapja a nyomozók tanúként hallgatták ki Stanislav Grosst, az elmúlt héten pedig Jirí Paroubeket, aki egyébként a titkos tévéfelvétel nyilvánosságra hozatala után azonnal menesztette addigi bizalmasát. Most pedig az ő javaslatára kizárták őt a cseh szocdem pártból (CSSD) is. Jirí Paroubek pártelnök pedig bocsánatot kért a cseh polgároktól Zdenek Dolezel és két bűntársának cselekedetei miatt.