Atommentes övezetet akar Észak-Korea

2006.10.15. 9:10

Moszkva szerint atommentes övezetté akarja alakítani a Koreai-félszigetet a kísérleti atomrobbantása miatt ENSZ szankciókkal sújtott Észak-Korea. Közben vasárnap Japán és Dél-Korea üdvözölte az Észak-Koreát elítélő szombati ENSZ határozatot.

Hatoldalú tárgyalásokat akar Észak-Korea a Koreai-félsziget atommentes övezetté történő alakításáról - közölte vasárnap Pekingben Alekszandr Alekszejev, a tárgyalások orosz küldöttségvezetője, aki az elmúlt napokban Phenjanban folytatott megbeszélést. A politikus elmondta: Kim Kje Gvan észak-koreai főtárgyalóval folytatott tárgyalásain többször felvetődött, hogy folytatni kell a hatoldalú megbeszéléseket, és Észak-Korea nem utasítja el a tárgyalásokat.

Az orosz diplomata szerint Phenjan a nemzetközi közösség tudomására hozza azt az álláspontját, hogy más államoknak nem adja át a nukleáris képességeit, és nem is kívánja azt mással szemben alkalmazni. Észak-Korea kész konstruktív szellemben tárgyalni arról, milyen lépéseket kell tenni ahhoz, hogy a Koreai-félsziget teljesen atomfegyvermentes legyen - közölte az orosz külügyminiszter-helyettes.

Közben vasárnap Dél-Korea üdvözölte és támogatásáról biztosította az Észak-Koreáról elfogadott BT-határozatot. A dél-koreai külügyminisztérium közleményben szólította fel a szomszédos országot, hogy teljesítse a nemzetközi közösség követeléseit, mondjon le atomprogramjairól, és csatlakozzon ismét az atomsorompó egyezményhez.

A japán külügyminiszter ugyancsak nagy előrelépésnek tekinti az Észak-Korea ellen elrendelt szankciókat. Aszo Taro vasárnapi közleményében kiemelte, hogy az október 9-én végrehajtott észak-koreai fegyverkísérlet - amelyről Penjan azt állítja, hogy földalatti nukleáris robbantás volt - komoly veszélyt jelent a világ békéjére és biztonságára.

Japán pénteken egyoldalú szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen: teljes kereskedelmi embargót hirdetett, illetve megtiltotta minden észak-koreai állampolgárnak a beutazását. Abe Sindzo miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy további büntetőintézkedéseket fog alkalmazni, összhangban a BT-határozattal.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton pénzügyi és kereskedelmi szankciókkal sújtotta Észak-Koreát a hat nappal korábban végrehajtott kísérleti atomrobbantás miatt. A világszervezet tagjai egyhangúlag fogadták el a határozatot, amely kimondja: minden állam megállíthatja az Észak-Koreába tartó vagy onnan induló szállítmányokat, hogy ellenőrizze, nem tartalmaznak-e tömegpusztító fegyvereket, vagy ezek előállításához szükséges anyagokat. A határozat ugyanakkor egyértelműen kizárja katonai erő alkalmazását Észak-Koreával szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK