Az Egyesült Államok újabb államában bukkant fel a madárinfluenza kevésbé fertőző változata. Pennsylvania, Maryland és Michigan után Ohioban is felbukkant a madárkór. A madárinfluenza ezen változata nem jelent veszélyt az emberekre. Közben Indonéziában az emberre is veszélyes madárinfluenza végzett egy kisfiúval. 

A madárinfluenza egy kevésbé fertőző vírusát mutatták ki azokban az északi nyílfarkú récékben, amelyeket Ohio szövetségi államban, az Erie tó partján gyűjtöttek be - közölték amerikai kormányhivatalok szombaton.

A vadmadarak látszatra teljesen egészségesek voltak, de a laboratóriumi gyorstesztek kimutatták a H5N1 vírus jelenlétét szervezetükben. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a kórokozó nem azonos az Ázsiában, Európában és Afrikában felbukkant erősen fertőző vírussal.

Szeptemberben Pennsylvaniában, augusztusban pedig Maryland és Michigan államokban találtak madárinfluenza-vírussal fertőzött madarakat. Az Egyesült Államokban már több mint 50 ezer tesztet végeztek el, de a mezőgazdasági és a belügyi tárca a szövetségi államokkal együttműködésben további 75 ezer és 100 ezer közötti vadmadarat gyűjt be vizsgálatok céljából.

Madárkór végett egy indonéz fiúval

Madárinfluenza H5N1 emberre is veszélyes vírusa végzett vasárnap egy 11 éves indonéz kisfiúval, halálával Indonéziában 53-re emelkedett a kór halálos áldozatainak száma. A gyermek, akinek nevét nem közölték csütörtökön került kórházba és vasárnapra meghalt. A vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa 2003 végi felbukkanása óta több mint 130 halálos áldozatot követelt a világon.