Nemi erőszakkal gyanúsítják az izraeli államfőt

2006.10.16. 9:06

Nemi erőszak, szexuális zaklatás, csalás, lehallgatás, hivatali visszaélés - ezekkel a bűncselekményekkel gyanúsítják Mose Kacav izraeli államfőt. Arról, hogy vádat emelnek-e ellene, a legfőbb ügyész dönthet. Kacav mindent tagad, de kerüli az izraeli parlamentet.

Nemi erőszakkal és jogtalan lehallgatással gyanúsítják Mose Kacav izraeli államfőt, a rendőrség szerint a bizonyítékok elegendők ahhoz, hogy vádat emeljenek ellene. A rendőrség szerint az államfő számos esetben követett el nemi erőszakot, erőszakos közösülést, szexuális zaklatást. Ezenkívül arra is van bizonyíték, hogy törvénytelen lehallgatásokat végzett, valamint hogy csalt és hivatali visszaélést követett el az elnöki kegyelmek kiadásával kapcsolatban.

A vádemelésről Menahem Mazuz izraeli legfőbb ügyész dönthet. Ha vádat emelnek ellene, akkor Kacavnak államfői posztjából kifolyólag mentelmi joga van, ám ezt az izraeli parlament hatályon kívül helyezheti.

A hatóságok először augusztusban kutatták át az izraeli köztársasági elnök otthonát, miután nemi erőszak gyanúja merült fel vele szemben. Azóta több alkalommal is kihallgatták, és számos dokumentumot is lefoglaltak a nyomozók. Izraeli sajtóhírek szerint az ügy alapját tíz sértett nő feljelentése képezi.

A 61 éves, ötgyermekes Kacav tagadja a vádakat, és elutasítja azt is, hogy eleget tegyen a lemondását szorgalmazók követelésének. Szerinte "vizsgálat és per nélküli lincselés" áldozata.

Az őt ért vádak miatt a jobboldali Likud párt veterán politikusa nem mondott beszédet az izraeli törvényhozás téli időszakát megnyitó országgyűlésen. Erre Izrael állam történetében még nem volt példa. Ráadásul miután egyes parlamenti képviselők azzal fenyegettek, hogy még akkor is kivonulnak, ha csak megjelenik az ülésen az államfő, Kacav nem ment el a nyitóülésre sem.

A BBC szerint az államfőt ért vádak csak növelik az izraeli közvéleményben amúgy is erős ellenszenvet a politikai vezetés irányában, amelyet Kacavéhoz hasonló ügyek mellett korrupciós botrányok és a Libanon ellen indított háború is erősítettek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK