Tálib fegyvereseket ölt meg a NATO-légicsapás

2006.10.17. 18:36

Légi csapásban megöltek egy tálib parancsnokot és tizenöt fegyveresét kedd hajnalban Afganisztán déli részén. További huszonkilenc feltételezett tálib összecsapásokban esett el a nap folyamán - vált ismertté kabuli NATO-közleményekből.

A kabuli tájékoztatás szerint három bombát dobtak a tálib fegyveresek egyik táborára az Uruzgán tartománybeli Hod völgyében. A bombázásban polgári személyek nem sérültek meg, és nem rongálódtak meg a célba vettekkel szomszédos épületek sem. A légi csapás az észak-atlanti szövetség hadműveletét hivatott támogatni, amely a NATO és az afgán hadsereg katonáit támadó tálibok egy csoportja ellen irányult.

A NATO-erők kedden kivonultak egy dél-afganisztáni körzetből, miután ott a helyi kormányzónak sikerült megállapodást kötnie a törzsi vezetőkkel, a "vénekkel". A megállapodást támogatta Hamid Karzai afgán államfő is. A kivonulást az tette lehetővé, hogy a szóban forgó Musza Kala körzetben (Hilmend tartomány) 35 napja nem voltak számottevő összecsapások. A biztonság fenntartása az afgán hatóságokra marad, de a szomszédos körzetekben állomásozó brit csapatok bármikor beavatkozhatnak.

A londoni védelmi minisztériumban pozitív fejleményként könyvelték el a kivonulást, mondván, hogy a biztonsági helyzet javulását tükrözi a körzetben, ahol tavasszal a brit csapatok még heves ellenállásba ütköztek a tálibok részéről.

A NATO-erők kabuli szóvivője bejelentette: újabb országos hadműveletet indítanak az afgán kormánycsapatokkal együttműködve, hogy ősszel és télen se enyhüljön a tálibokra nehezedő nyomás. Részleteket nem közöltek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK